Πέμπτη
23.03.2023

Coinbase: Όσα γνωρίζουμε για το νέο blockchain δίκτυο

To ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase (COIN) κυκλοφόρησε το Base, ένα νέο blockchain δίκτυο επιπέδου 2. Τα δίκτυα επιπέδου 2 είναι ένα παράλληλο πρωτόκολλο που είναι χτισμένο πάνω από ένα υπάρχον σύστημα blockchain. Ο κύριος στόχος αυτών των πρωτοκόλλων είναι να λύσουν την ταχύτητα, των αριθμό συναλλαγών, και ευρύτερα της κλιμάκωσης που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα δίκτυα blockchain.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου στο liberal.gr

Το Base δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία OP Stack του Optimism,και σκοπεύει να προσελκύσει εκατομμύρια νέους χρήστες κρυπτονομισμάτων τα επόμενα χρόνια. Το testnet της Base έγινε διαθέσιμο στην κοινότητα την περασμένη Πέμπτη.

Η Coinbase εντάσσεται στο Optimism ως βασικός προγραμματιστής στον ανοιχτό κώδικα OP Stack, μια εργαλειοθήκη που χρησιμοποιείται από προγραμματιστές για το δίκτυο Optimism. Ωστόσο, το Base δεν θα περιοριστεί στο Ethereum, αλλά θα παρέχει επίσης εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε άλλα δίκτυα επιπέδου 2 όπως το Optimism, καθώς και σε άλλα οικοσυστήματα blockchains όπως το Solana.

«Σήμερα, είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του Base, ενός δικτύου Ethereum layer 2 (L2) που προσφέρει έναν ασφαλή, χαμηλού κόστους, φιλικό προς τους προγραμματιστές τρόπο για οποιονδήποτε, οπουδήποτε, να δημιουργήσει αποκεντρωμένες εφαρμογές ή «dapps» onchain. Αξιοποιώντας την δεκαετή εμπειρία μας στη δημιουργία προϊόντων κρυπτογράφησης, ενώ σταδιακά σκοπεύουμε να αποκεντρώσουμε το δίκτυο» δήλωσαν εκπρόσωποι του ανταλλακτηρίου.

Το σημαντικό είναι ότι η Coinbase δεν σκοπεύει να εκδώσει κάποιο νέο κρυπτονόμισμα για το δίκτυο και αυτό δείχνει λογική απόφαση σε μια περίοδο έντονης ρυθμιστικής καταστολής από τις αμερικανικές αρχές.

Το Coinbase θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν απευθείας τις εφαρμογές τους με fiat on ramps, στοχεύοντας περίπου 110 εκατομμύρια επαληθευμένους χρήστες και 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται κατατεθειμένα στην πλατφόρμα του Coinbase.

Εν τω μεταξύ, η Coinbase ανακοίνωσε επίσης το Base Ecosystem Fund, το οποίο θα επενδύει και θα υποστηρίζει έργα πρώιμου σταδίου που βασίζονται στο νέο αυτό δίκτυο και πληρούν προκαθορισμένα επενδυτικά κριτήρια.

Η τιμή του κρυπτονομίσματος OP του δικτύου Optimism αυξήθηκε κατά 6,5% στον απόηχο της ανακοίνωσης, αφότου η Coinbase (COIN) ανακοίνωσε ότι χτίζει το blockchain της χρησιμοποιώντας το OP Stack σε συνεργασία με την Optimism.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Coinbase να επεκταθεί πέρα του κεντροποιημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Πέρυσι, άνοιξε ένα NFT Marketplace, αλλά ο όγκος ήταν χαμηλός, σε σύγκριση με τον όγκο των ανταγωνιστών OpenSea και Looks Rare.

Στα πλαίσια της καμπάνιας, το ανταλλακτήριο δημιούργησε ένα δωρεάν NFT. Μέχρι στιγμής, οι χρήστες έχουν ξοδέψει πάνω από 300.000 δολάρια σε τέλη συναλλαγών στο Ethereum για να εκδώσουν τα NFT. Τα NFT θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα προς έκδοση για τις επόμενες ημέρες. Τα NFT είναι διαθέσιμα για αγορά και πώληση σε ανταλλακτήρια NFT όπως το OpenSea. Επί του παρόντος διαπραγματεύονται στα 0,011 ETH (18 $), η οποία είναι περίπου το κόστος αγοράς.

Κάθε Base NFT έχει έναν αριθμό και αυτά με χαμηλότερους αριθμούς φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Η υψηλότερη πώληση μέχρι στιγμής ήταν το Base NFT 45, το οποίο πουλήθηκε για 1,88 ETH (3.100 $). Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί πάνω από 40.000 NFT.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης το κρυπτονόμισμα $BASE του Base Protocol αυξήθηκε κατά 250% παρά τη μη σύνδεση με το Coinbase.  Οι κερδοσκόποι πίστευαν ότι το νόμισμα μπορεί να σχετίζεται με το Base, το δίκτυο Layer 2 που κυκλοφόρησε η Coinbase, παρά την ανακοίνωση που ανέφερε ότι «δεν έχουμε σχέδια να εκδώσουμε κάποιο κρυπτονόμισμα». Το κρυπτονόμισμα του Base Protocol εκτοξεύτηκε, φτάνοντας στο υψηλό σχεδόν των $7,50 μετά από μήνες στασιμότητας των τιμών κάτω από το $1.

Source: liberal.gr