Πέμπτη
21.10.2021

Citigroup: Θετική η αναβάθμιση των τραπεζών από τη Moody’s

Όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θετική προοπτική μετά την αλλαγή της προοπτικής της ΕΤΕ σε θετική από σταθερή – Από τι θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές αναβαθμίσεις

Θετικό θεωρεί η αμερικανική τράπεζα το γεγονός ότι ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank σε Β3 από Caa1 και της Πειραιώς Caa1 από Caa2 λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας καθώς και των βελτιωμένων προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Επιπλέον, όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θετική προοπτική μετά την αλλαγή της προοπτικής της ΕΤΕ σε θετική από σταθερή (και οι υπόλοιπες προοπτικές παρέμειναν θετικές) αντανακλώντας την άποψη της Moody’s ότι οι τράπεζες “θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού”, εξηγεί η Citi.

Οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα εξαρτηθούν από τη διατήρηση των “υγιών” κεφαλαίων και της ρευστότητάς τους από τις ελληνικές τράπεζες και αν θα (i) θα εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους (π.χ. μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων), καθώς και (ii) θα αξιοποιήσουν το δυναμικό οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας το μελλοντικό όφελος από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η Moody’s εξακολουθεί να τονίζει ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις εξακολουθούν να αντανακλούν τη χαμηλότερη ποιότητα κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών με την παρουσία σημαντικών DTCs, καθώς και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους για τη βελτίωση τόσο της ποιότητας του ενεργητικού όσο και της βασικής κερδοφορίας.

Συνολικά, επισημαίνει η Citigroup, παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες θεωρώντας τις ως ένα μακροοικονομικό παιχνίδι στην ελληνική οικονομία με σημαντική ικανότητα ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Με αυτό το σκεπτικό, βλέπει την καλύτερη αξία στις Τier2 εκδόσεις της Πειραιώς για το ποντάρισμα στην ιστορία της ανάκαμψης στην Ελλάδα, καθώς διαπραγματεύεται με το μεγαλύτερο εύρος από όλες τις ελληνικές τράπεζες και σημειώνει ότι η τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης NPEs ύψους 7,2 δισ. ευρώ Sunrise I.

Περαιτέρω, η έξοδος των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξασφάλισης από την κατηγορία “CCC” θα χρησιμεύσει για την αύξηση της επενδυτικής βάσης, η οποία είναι υποστηρικτική μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στις βασικές ενέργειες αξιολόγησης:

ALPHA/EUROB/ETEGA: Αναβάθμιση της κατηγορίας Tier 2 σε Caa1 από Caa2 και της κατηγορίας Senior σε B3 από Caa1 με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές (η EUROB T2 δεν αξιολογείται από τη Moody’s).

TPEIR: Αναβάθμιση της κατηγορίας 2 σε Caa2 από Caa3 με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές.

Διαβάστε ακόμα

Το μεγάλο δίλημμα: Χρεοκοπία ή διάσωση του κολοσσού Evergrande – Πώς επηρεάζονται τα assets παγκοσμίως

Σταϊκούρας: Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη (vid)

efood: Aπό το απόλυτο success story στην «ψηφιακή» διαμαρτυρία και την πρώτη εταιρική κρίση

Πηγή: newmoney.gr