Κυριακή
21.07.2024

Circle: Εκδίδει το πρώτο stablecoin στο αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ

Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Circle ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι πλέον εγγεγραμμένη ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος (EMI) στη Γαλλία, με την οποία εγγραφή της χορηγήθηκε βασική άδεια για να γίνει συμβατός εκδότης stablecoin, σύμφωνα με τους σκληρούς νόμους κρυπτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Circle, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το stablecoin USD Coin (USDC), ανέφερε σε δήλωσή της ότι της χορηγήθηκε άδεια ηλεκτρονικού χρήματος από τη ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού κλάδου της Γαλλίας, Autorite de Controle Prudentiel et de Resolution (ACPR).

Η άδεια καθιστά την Circle τον πρώτο παγκόσμιο εκδότη stablecoin που επιτυγχάνει συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο της European Union’s landmark Markets in Crypto-Assets (MiCA), το οποίο αποτελεί ορόσημο, όπως δήλωσε η εταιρεία.

Η Circle πρόσθεσε ότι η έγκριση θα σημαίνει ότι τόσο το USDC όσο και το Euro Coin (EUR) token της εκδίδονται πλέον στην ΕΕ σύμφωνα με τις κανονιστικές υποχρεώσεις του MiCA για τα stablecoin. Η εταιρεία δήλωσε ότι ανοίγει επίσης το νομισματοκοπείο Circle Mint, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κόβουν και να εξαργυρώνουν τα stablecoins της Circle, στη Γαλλία.

«Από την ίδρυσή μας, η Circle έχει επιδιώξει να δημιουργήσει ανθεκτική, συμβατή και καλά ρυθμιζόμενη υποδομή για stablecoins», ανέφερε ο Jeremy Allaire, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Circle, σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

«Η προσήλωσή μας στο MiCA, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ρυθμιστικά καθεστώτα κρυπτογράφησης στον κόσμο, είναι ένα τεράστιο ορόσημο για να φέρουμε το ψηφιακό νόμισμα σε mainstream κλίμακα και αποδοχή», πρόσθεσε ο Allaire.

Τα Stablecoins είναι ένα είδος κρυπτονομίσματος συνδεδεμένο με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, συνήθως κυβερνητικά νομίσματα όπως το δολάριο ΗΠΑ. Οι επενδυτές τα κατέχουν για να αποφύγουν τη μεταβλητότητα που παρατηρείται σε άλλα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.

Είναι, επίσης, ένας βασικός τρόπος για τη γρήγορη συναλλαγή κρυπτονομισμάτων και αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αποφεύγουν να βασίζονται σε νομίσματα fiat που είναι αποθηκευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η ΕΕ εισάγει κανόνες για τα stablecoin

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ψήφισαν πέρυσι τον πρώτο ολοκληρωμένο νόμο στον κόσμο που διέπει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Ο νόμος περιγράφει κανόνες που καθορίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες θα πρέπει να θεσπίζουν προστασία των επενδυτών και να διασφαλίζουν ότι οι πλατφόρμες τους δεν είναι ευάλωτες σε χειραγώγηση.

Ο νόμος, γνωστός ως Markets in Crypto-Assets (MiCA), τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον Μάιο του 2023.

Ωστόσο, οι διατάξεις που διέπουν τα stablecoins εγκρίθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς επέβαλαν περιορισμούς στο πόσο θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση σε ορισμένα stablecoins, ιδίως σε αυτά που είναι εκφρασμένα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να εκδίδουν stablecoins που δεν εκφράζονται σε ευρώ και χρησιμοποιούνται ως «μέσο ανταλλαγής», εάν υπερβούν το όριο των 1 εκατομμυρίου συναλλαγών ή της αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώανά ημέρα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του MiCA.

Ως καταχωρισμένη στo Γαλλικό ΕΙΜ, η Circle δήλωσε ότι είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες της -οι οποίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κοπής και εξαργύρωσης USDC μέσω του Circle Mint- σε πελάτες όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το MiCA, οι επιχειρήσεις κρυπτογράφησης μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια χώρα της ΕΕ και να τις «διατρέχουν» σε άλλες αγορές εντός του μπλοκ.

Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που προβλέπονται στο MiCA, οι οποίες αφορούν τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, θα αρχίσουν να ισχύουν έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024. Μετά από αυτό το σημείο, οι εταιρείες κρυπτογράφησης θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο του 2026 για να συμμορφωθούν πλήρως με το MiCA.

Το USDC, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Circle και το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Coinbase, είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin παγκοσμίως, με tokens αξίας 32,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυκλοφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko. Είναι δεύτερο μετά το USDT της Tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο με 112,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κυκλοφορία, σύμφωνα με το CoinGecko.Source: powergame.gr

Array