Τετάρτη
09.10.2024

«Χρυσάφι» στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Το…χρώμα του χρυσού αρχίζει να παίρνει η αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς παρά τις συνέπειες της πανδημίας που προκάλεσαν ένα προσωρινό «σοκ», αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών σχεδόν να διπλασιαστεί σε αξία την επόμενη πενταετία.

Ειδικότερα, η παγκόσμια αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 31,8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σε 56,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

Παράλληλα, ο κλάδος λειτουργίας και συντήρησης (O&M) αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% ετησίως και να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029.

 

Τις προβλέψεις αυτές έρχεται να επιβεβαιώσει με τον τρόπο του και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που εκτιμά ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια μετά την πανδημία θα επεκταθεί ταχύτερα από τα αντίστοιχα χερσαία έργα.

Η Ευρώπη οδηγεί την κούρσα

Η Ευρώπη εμφανίζεται να οδηγεί την κούρσα στην ανάπτυξη νέων θαλάσσιων αιολικών πάρκων, παρότι ο covid-19 έφερε τεράστια αναστάτωση λόγω προβλημάτων και καθυστερήσεων στην παραγωγή και την αλυσίδα εφοδιασμού.

Με την σταδιακή έστω επιστροφή στην κανονικότητα, τα έργα προχωρούν και αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τόσο διεθνώς, όσο και ειδικότερα στη Γηραιά Ήπειρο.

 

Ο ένας βασικός λόγος είναι ότι υπό το φως του EU Green Deal και των ανατριχιαστικών συμπερασμάτων της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η στροφή προς την πράσινη ενέργεια καθίσταται «υποχρεωτική». Στο πλαίσιο αυτό, πολλές πολυεθνικές εταιρείες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Η νορβηγική Equinor έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το ήμισυ έως το 2050 και για αυτό σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, την δυναμική ανάπτυξη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με πλάνο για 6 GW στην εξαετία και 16 GW σε 15 χρόνια. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία με την SSE Renewables για την απόκτηση μεριδίου 51% του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Seagreen 1. Σε αντίστοιχες κινήσεις για επέκταση στα θαλάσσια αιολικά προχωρούν και όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι.

Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας αναδεικνύονται νέες λύσεις σαφώς οικονομικότερες, οι οποίες μειώνουν το επενδυτικό κόστος.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα θαλάσσια αιολικά στο κοντινό μέλλον θα ανήκουν στις βασικές «μονάδες παραγωγής» υδρογόνου μέσω της καθαρής ενέργειας. Άρα «παντρεύονται» ιδανικά με το καύσιμο του μέλλοντος, προσφέροντας στις επενδύσεις πολύτιμη «μακροημέρευση» και προοπτική.

Τι έρχεται για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αναμένεται να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εάν μάλιστα ακολουθηθεί ένας ρεαλιστικός και φιλοεπενδυτικός θεσμικός «οδικός χάρτης» τα οφέλη για τη χώρα μπορούν να είναι τεράστια.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ευρωπαϊκές μελέτες προσδιορίζουν το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας σε άνω των 250 GW.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι για κάθε μεγάλο τέτοιο έργο θα απαιτηθεί επένδυση της τάξης των 1 έως 2 δισ. ευρώ, με υψηλό ποσοστό εθνικής προστιθέμενης αξίας. Έτσι, με την κατάλληλη στρατηγική η αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε game changer για τον ενεργειακό τομέα και την οικονομία γενικότερα.

Με βάση το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέχρι τώρα από ελληνικούς και ξένους ενεργειακούς ομίλους, εκτιμάται ότι το πρώτο κύμα πλωτών υπεράκτιων αιολικών, -τα οποία θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα για τις ελληνικές θάλασσες-, ενδέχεται να φτάσει τα 4 GW, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα 2024-2030.

Οι ισχυρές συμμαχίες

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη οικοδομηθεί οι πρώτες ισχυρές συμμαχίες μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών παικτών ενώ ακολουθούν και άλλες.

Το «χορό» άνοιξε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Ocean Winds, -κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE-, εκ των διεθνών leaders του κλάδου, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Στόχος είναι, καταρχήν, να προσδιοριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να συγκροτηθεί το επενδυτικό πλάνο το οποίο προβλέπει έργα δυναμικότητας 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.

Τη σκυτάλη πήρε η Mytilineos που ανακοίνωσε τη συμφωνία με την δανέζικη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Η CIP, εκ των κορυφαίων διεθνώς επενδυτικών σχημάτων με κατεύθυνση την «πράσινη» ενέργεια, συνδέεται με την Copenhagen Offshore Partners (COP), -ηγέτιδα δύναμη του κλάδου-, η οποία θα είναι ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Mytilineos.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και άλλων ισχυρών παικτών της ενεργειακής αγοράς με ξένους εξειδικευμένους ομίλους. Για παράδειγμα, ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος διαθέτει ήδη άδεια παραγωγής για την ανάπτυξη αιολικού υπεράκτιου πάρκου 212 MW στα ανοικτά του λιμένα Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται σε επαφές με μεγάλη ξένη εταιρεία για την από κοινού ανάπτυξη τέτοιων projects. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχει προχωρήσει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες η οποία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ξένους ομίλους.

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 5-6 ισχυροί ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί όμιλοι βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται η Equinor που έχει ήδη καταθέσει πρόταση ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στις Κυκλάδες, η ισπανική Iberdrola, που διαθέτει παρουσία στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, η Quantum, εσχάτως και η ολλανδική Shell που φέρεται να εκφράζει έντονο ενδιαφέρον. Στο παρελθόν πρόθεση δραστηριοποίησης στην Ελλάδα είχε εκφράσει και η δανέζικη Orsted, η οποία είχε καταθέσει πρόταση για επένδυση-μαμούθ, χωρίς να βρει ανταπόκριση.

«Κλειδί» για τη συνέχεια αποτελεί βέβαια το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά των υπεράκτιων αιολικών, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία από το ΥΠΕΝ και αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο.

(του Σταύρου Γριμάνη, newmoney.gr)

Πηγή: metalignitiki.gr

Array