Δευτέρα
11.12.2023

Χονγκ Κονγκ: Αλλαγή ρότας για τα crypto ETF στην αγορά spot

Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών του Χονγκ Κονγκ, η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (SFC), κινείται προς την κατεύθυνση να επιτρέψει στους μικροεπενδυτές να αγοράζουν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), με έκθεση στο Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα, στην αγορά spot. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται έναν μήνα μετά την απόφαση για επικαιροποίηση – απλοποίηση των χρηματοοικονομικών κανονισμών του Χονγκ Κονγκ για τοποθετήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε κρυπτογραφικά spot ETF.

«Χαιρετίζουμε τις προτάσεις που χρησιμοποιούν καινοτόμο τεχνολογία, η οποία ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την εμπειρία των πελατών στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης» ανέφερε σε δήλωσή της στο Bloomberg η διευθύνουσα σύμβουλος της SFC, Julia Leung. Και πρόσθεσε: «Είμαστε ευτυχείς να το δοκιμάσουμε, εφόσον αντιμετωπίζονται οι νέοι κίνδυνοι. Η προσέγγισή μας είναι συνεπής ανεξάρτητα από το περιουσιακό στοιχείο».

Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν να υιοθετούν μια προοδευτική προσέγγιση για την κρυπτογράφηση, προσπαθώντας να προλάβουν τη Σιγκαπούρη, η οποία «τρέχει» το θέμα των crypto, ρυθμίζοντας το νομικό περιβάλλον του οικοσυστήματος και δίνοντας άδειες λειτουργίας σε πλατφόρμες κρυπτογράφησης, όπως η Binance.

Το πλαφόν του 1 εκατ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ και η στροφή 180 μοιρών για τα spot ETF

Τον περασμένο Ιανουάριο οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ είχαν περιορίσει την πρόσβαση των μικροεπενδυτών σε spot crypto ETF, επιτρέποντας την έκθεση μόνο σε «επαγγελματίες» επενδυτές με χαρτοφυλάκια, αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, τον Οκτώβριο προχώρησε σε… άρση του πλαφόν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών να έχουν πρόσβαση σε spot επενδύσεις κρυπτογράφησης μέσω ETF.

«Η πολιτική επικαιροποιείται υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων της αγοράς και των ερωτημάτων από τον κλάδο που επιδιώκουν την περαιτέρω επέκταση της πρόσβασης της λιανικής μέσω διαμεσολαβητών και τη δυνατότητα των επενδυτών να καταθέτουν και να αποσύρουν απευθείας εικονικά περιουσιακά στοιχεία σε/από διαμεσολαβητές με κατάλληλες διασφαλίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική εγκύκλιος της SFC.

«Καθώς το οικοσύστημα κρυπτογράφησης εξελίσσεται βήμα-βήμα, επιδιώκουμε να δώσουμε περισσότερη πρόσβαση στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό» σημείωσε ακόμη η Julia Leung για το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στο Χονγκ Κονγκ αναφορικά με τα spot ETF, τα οποία επενδύουν απευθείας σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Ethereum. Το πλεονέκτημα του ETF στην αγορά spot έγκειται στο γεγονός ότι επιτρέπει την έκθεση στο κρυπτονόμισμα χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η κατοχή του, ανοίγοντας έτσι τη… βεντάλια των πιθανών επενδυτών στο κρυπτογραφικό οικοσύστημα.

Source: powergame.gr