Παρασκευή
19.04.2024

Χόλτερμαν (Ελλάκτωρ): Ο «Βγενόπουλος της Ολλανδίας», οι απειλές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ένα ερώτημα πλανάται τις τελευταίες μέρες στην αγορά. Τελικά που το πάνε οι Ολλανδοί της Reggeborgh;

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας που προσπαθούν να θέσουν με εξώδικό τους σε ομηρία την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, νομίζοντας ότι η Ελλάδα είναι καμία Μπανανία, ή καμία χώρα του πρώην Ανατολικού μπλοκ, ή η Κεφαλαιαγορά του Αλέξη Τσίπρα, όταν οι Ολλανδοί έμπαιναν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το τότε υπουργείο Οικονομικών νόμιζε ότι ήταν απλά… Χριστούγεννα.

Είναι γνωστό το πόσο διψάει η χώρα για φρέσκο χρήμα και νέες επενδύσεις.

Οι οποίες θα φέρουν δουλειές, θέσεις εργασίας, μισθούς, πληρωμή φόρων, αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης. Αλλά πλέον η υπομονή δεν περισσεύει.

Ο κ. Χόλτερμαν της Reggeborgh και προφανώς το management της Ελλάκτωρ το οποίο τοποθετήθηκε από τον ίδιο, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι το τσιφλίκι του κάθε επίδοξου γερακιού που έχει ως στόχο το βραχυχρόνιο κέρδος. Και ειδικά του κ. Χόλτερμαν, ο οποίος κατά καιρούς ψέγεται από τον τοπικό Τύπο για τους επενδυτικούς του χειρισμούς στη χώρα καταγωγής του.

Και τέλος πάντων, ποιος είναι αυτός ο κ. Χόλτερμαν που θα τολμήσει να απειλήσει την οργανωμένη Ελληνική πολιτεία;

Ο επενδυτής των… 200 εκατ. Ευρώ (που τα κουκιά τα βγάζουν 160 εκατ…, εκτός αν προσθέτει και τα 40 της Reds για τις Γούρνες στη Κρήτη), όπως παρουσιάζεται στο εξώδικο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, φτάνει στο σημείο να ζητήσει τα ρέστα από το Δ.Σ. και το προσωπικό της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επειδή κάνει τη δουλειά της!

Αλήθεια, η Pfizer ως επενδυτής έχει απειλήσει; Η Amazon; Οι Αμερικανοί επενδυτές των ναυπηγείων με τα χίλια μύρια προβλήματα της γραφειοκρατίας και των χρεών;

Τι επενδυτής είναι αυτός, ο οποίος εξεγείρεται, επειδή ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνει ότι δεν είναι και τόσο επενδυτής, αλλά… dealer;

Μήπως ξέχασε η αγορά στην Ελλάδα, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την τιμή με την οποία βγήκε από άλλες εταιρείες προ έτους;

Το χαλί για επενδύσεις στην Ελλάδα από την Reggeborgh ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Αλλά μία επένδυση χρειάζεται και κλίμα. Το επικοινωνιακό παιχνίδι ( και ο νοών, νοείτω) χάθηκε…

Η Reggeborgh έχει γαντζωθεί στην Ελλάκτωρ, και όπως προκύπτει από την προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με όρους όχι και τόσο ξεκάθαρους, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, με τον όμιλο να μένει πίσω στις αναλήψεις νέων κατασκευαστικών έργων και τα 120 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου του περασμένου καλοκαιριού να διοχετεύονται σχεδόν όλα σε παλιότερες υποχρεώσεις και δάνεια.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι το πώς η Reds με τις ζημιές του 9μήνου θα κληθεί να πληρώσει τα 40 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αξιοποίηση της παλιάς Αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες του Νομού Ηρακλείου στην Κρήτη.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν εδώ και μήνες αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραπεζίτες είναι απόλυτα υποψιασμένοι για τη συμπεριφορά των Ολλανδών στον άλλοτε ισχυρό κατασκευαστικό ελληνικό όμιλο.

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αφορά και στην Reds, αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αφού η χρηματιστηριακή κοινότητα εξεπλάγη από το σχεδόν διπλασιασμό της προσφοράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που μεθοδεύεται είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από πλευράς Reds. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει τα πρώτα τηλέφωνα προς τις διοικήσεις των τραπεζών βολιδοσκοπώντας τις θέσεις τους.

Ακόμα και το πανάκριβο ομόλογο της Ελλάκτωρ που διαπραγματεύεται στο εξωτερικό δεν έχει πιάσει σε ονομαστική αξία το 100 (95 χθες), παρά την άνοδο που έχει σημειώσει τον τελευταίο χρόνο.

Επίσης, η μετοχή, παρά τον έμπειρο (σ.σ. και αμφιλεγόμενο) Ευθύμη Μπουλούτα στη θέση του CEO, παραμένει στάσιμη μεταξύ του 1,29 – 1,39.

Δίδοντας την αίσθηση στάσης αναμονής για μελλοντικές εξελίξεις ή – ποιος ξέρει (;) μελλοντικές μετοχικές μάχες.

Το τέλμα για τον ιστορικό κατασκευαστικό όμιλο συνεχίζεται ακόμα και μετά την αύξηση κεφαλαίου, με την αγορά να περιμένει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου από την πλευρά της Ελλάκτωρ, αν και κάτι τέτοιο λέγεται ότι απορρίφθηκε από τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι της Reggeborgh στην Ελλάδα, οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Εποπτικής Αρχής, διότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι ο Ολλανδικός «όμιλος» θα τολμούσε π.χ. στη SEC της Νέας Υόρκης, ή στην Κεφαλαιαγορά του Λονδίνου να εμποδίζει το απρόσκοπτο έργο τους.

Και τέλος πάντων, θα πρέπει να απαντήσουν στα ερωτήματα της ελληνικής εποπτικής αρχής για το αν δρούσε συντονισμένα με το fund Atlas, όπου η συμμετοχή και των δύο στη μετοχή ανέρχεται στο 40%.

Και για το πόσο μεγάλος επενδυτής είναι η Reggeborgh θα πρέπει να μας πει πόσοι δουλεύουν στα εργοτάξιά της, ή που έχει εργοτάξια η Ελλάκτωρ, διότι οι τελευταίες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις που δημοσιεύονται αφορούν στο investing relation…

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Νέο εξώδικο Reggeborgh προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γιώργος Κωνσταντινίδης (REDS): Στα 200 εκατ. η επένδυση στις Γούρνες στην Κρήτη

Πηγή: mononews.gr

Array