Τετάρτη
21.02.2024

Chicago Board Options Exchange: Ξεκινά αύριο η διαπραγμάτευση των bitcoin ETFs

Σε μια ιστορικής σημασίας κίνηση προχώρησε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), δίνοντας το “πράσινο φως” για την έναρξη διαπραγμάτευσης συνολικά 11 spot bitcoin ETFs (διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίου που βασίζονται στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα).

Μεταξύ αυτών είναι τα ETFs των Grayscale, Bitwise και Hashdex, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η SEC την Τετάρτη.

Η απόφαση της SEC εκτιμάται ότι αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την αγορά των κρυπτονομισμάτων που τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα λόγω σειράς σκανδάλων.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο σε ένα νέο επενδυτικό “όχημα” που επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν άμεση έκθεση στην αγορά κρυπτονομισμάτων χωρίς να έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο δικαιωμάτων προαίρεσης Cboe (Chicago Board Options Exchange) ανακοίνωσε ότι αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση διαφόρων spot bitcoin ΕΤFs.

Μεταξύ των ETFs που θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται είναι το Ark/21 Shares Bitcoin ETF, το Franklin Templeton Bitcoin ETF, το WinsdomTree Bitcoin Fund και το Invesco/Galaxy Bitcoin ETF, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο του Cboe.

Το bitcoin έχει σημειώσει άλμα άνω του 70% τους τελευταίους μήνες εν αναμονή της έγκρισης των ETF που βασίζονται στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη.

Με αφορμή την έγκριση των spot bitcoin ETFs, ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, ανέφερε ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ περιλαμβάνει ορισμένους κανόνες που έχουν στόχο την προστασία των επενδυτών.

Ειδικότερα, προβλέπεται μεταξύ άλλων πρώτον ότι οι εκδότες των spot bitcoin ETFs θα πρέπει να παρέχουν πλήρη, εύλογη και αληθή πληροφόρηση σχετικά με τα προϊόντα που προσφέρουν στους επενδυτές και δεύτερον τα εν λόγω προϊόντα θα διαπραγματτεύονται σε ρυθμιζόμενες χρηματιστηριακές αγορές που διέπονται από αυστηρούς κανόνες και εποτεύονται από τις ρυθμιστικές αρχές.