Κυριακή
25.02.2024

Χατζηδάκης – Ζαχαράκη: Αυξάνεται αναδρομικά στα 2.400 ευρώ το επίδομα γέννησης (vid)

Mέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονιών παρουσιάζουν αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400 για το πρώτο παιδί, στα 2.700 για το δεύτερο παιδί, σε 3.000 για το τρίτο παιδί και πάνω από τα τέσσερα παιδιά σε 3.500 ευρώ.

 

Όπως ανακοίνωσε η κ. Σοφία Ζαχαράκη ότι το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 2.000 ευρώ σε 2.400 για το πρώτο παιδί, στα 2.700 για το δεύτερο παιδί, στις 3.000 για το τρίτο παιδί και πάνω από τα τέσσερα παιδιά στα 3.500 ευρώ.

Η αύξηση είναι αναδρομική, δηλαδή υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023. Η καταβολή των ποσών θα γίνει τον Απρίλιο σε δυο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και μετά στο πρώτο πεντάμηνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, θα υπάρξουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το Δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί. 

«Είχαμε κατ’ επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης, που έκανε λόγο για πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων οικογενειών.

«Εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις», είπε η κυρία Ζαχαράκη.

Για τα σχολικά γεύματα

Για τα σχολικά γεύματα, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ. «Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. «Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα». 

«Το μέτρο αυτό αποδεσμεύστε το με την κουβέντα για το δημογραφικό. Γίνεται μια συζήτηση για τη νέα οικογένεια, αλλά προστίθεται και στα μέτρα για να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί υπάρχουν vouchers και δεν μπορεί κάποιος να το αξιοποιήσει», είπε.

Τον Απρίλιο, εάν ένας γονέας γέννησε παιδί εντός του 2023, θα πάρει τα επιπλέον 400 ευρώ. Εάν γεννήσει και δεύτερο, θα πάρει όσο αντιστοιχεί. Αύξηση δόθηκε κυρίως για το πρώτο παιδί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι το δύσκολο.

Όπως έγραψε το newmoney, πρόκειται για μέτρα «αμέσου δράσεως» για  στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

Μετωπική σύγκρουση για τα τιμολόγια ρεύματος – Προς διεύρυνση η «χρωματική παλέτα»

«Eurobank Ανανεώσιμες»: Εξασφάλισε άδειες για φωτοβολταϊκά ισχύος 9,92 MW σε Αλμυρό και Τέμπη

ΟΟΣΑ: Πόσοι εργαζόμενοι παγκοσμίως πληρώνονται με «μαύρα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr