Σάββατο
30.09.2023

Χατζηδάκης: Όσοι μας αμφισβητούν, ας δουν τις αξιολογήσεις των Scope και R&I

Tην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον γερμανικό οίκο Scope χαιρετίζει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, διευκόλυνση των επενδύσεων και πρόσθετη ώθηση σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

«Όσοι αμφισβητούν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης στην Ελλάδα, καλό είναι να δουν τις αξιολογήσεις δύο διεθνών οίκων αξιολόγησης που αυτή την εβδομάδα έδωσαν στη χώρα μας την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, του ιαπωνικού R&I και του γερμανικού Scope Ratings» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Και συνεχίζει: «Και τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα; Τι μας νοιάζει; Η επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας, διευκόλυνση των επενδύσεων, και επομένως πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας και νέες θέσεις εργασίας. Πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων!»

Σ’ αυτό το πλαίσιο, παραπέμπει στο περιεχόμενο της έκθεσης του R&I: «Οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023 έδωσαν στο κυβερνών κόμμα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια σημαντική νίκη που εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του υπό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα εδραίωσε τη συνέχιση των πολιτικών που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, αυξάνοντας τις προσδοκίες για ενίσχυση του δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για τη συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους».

Στη συνέχεια, αναφέρεται και στο report της Scope Ratings, εστιάζοντας στο πού στηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας: «Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη. […] Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

Οι δύο αναβαθμίσεις, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, αποτελούν προάγγελο αυτών που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς, αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκους αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, η οποία είναι και η μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Απόφασή μας είναι να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι, θέλουμε να είμαστε μεσομακροπρόθεσμα χρήσιμοι για την οικονομία και την πατρίδα μας» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Billionaires και jet setters με ράβδους χρυσού, συλλεκτικά Rolex και διαμαντένια κολιέ στο νησί των ανέμων – Το θησαυροφυλάκιο της Μυκόνου (pics + vid)

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Βουλιαγμένη ίπταται πάνω από την ιδιωτική της πισίνα

Η δίαιτα και οι προπονήσεις που έκαναν τον Τζεφ Μπέζος τον πιο fit δισεκατομμυριούχο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr