Κυριακή
25.02.2024

Capital Link – 25ο ετήσιο Forum «Invest in Greece»: H Eλλάδα σε νέα επενδυτική εποχή (pics)

Σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία πραγματοποιείται σήμερα το 25ο ετήσιο Forum «Invest in Greece» του Capital Link στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής, αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στελεχών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, το Συνέδριο στηρίζουν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank,-Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, την Attica Bank και την Hellenic Development Bank, και μερικές από τις σημαντικότερες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs International,  Morgan Stanley, Nomura, AXIA Ventures Group Ltd.

Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ, Νίκος Παπαθανάσης και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα αναπτύξουν σε περισσότερα από 1.000 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτικών οίκων και τραπεζών τις κεντρικές προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Επιπλέον, τόσο η κυβερνητική αποστολή όσο και τα κορυφαία στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που μετέχουν στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία για συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, προκειμένου να συνομιλήσουν μαζί τους για τις επενδυτικές ευκαιρίες, με βασικό στόχο την επιτάχυνσή τους ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, όπως είναι και ο τίτλος του φετινού συνεδρίου («Accelerating Investments for Sustainable Growth»).

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιωργος Πιτσιλής

Το 25ο ετήσιο Φόρουμ του Capital Link πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Χρηματιστήριο Αθηνών και επικεφαλής χορηγούς τη Goldman Sachs και την ΤΕΝ Ltd (Tsakos Energy Navigation Ltd) στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Κατά την έναρξη των εργασιών, θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους επενδυτές από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το φετινό Φόρουμ που διοργανώνεται για 25ο συναπτό έτος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η Ελλάδα προαναγγέλλει μια νέα εποχή επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις στο διεθνές πολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο ιδρυτής και δ/νων σύμβολυος της ΤΕΝ Ltd, Δρ Νίκος Τσάκος και ο επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός

Θετικό περιβάλλον και ευοίωνες προοπτικές

Η πολιτική σταθερότητα της χώρας, η ισχυρή οικονομική δυναμική και οι ελκυστικές αποτιμήσεις έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική αγορά. Ζητούμενο αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη κι αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσα από την επιτάχυνση των επενδύσεων, ένας στόχος που διευκολύνεται:

1ον: από την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch που επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία. Η αναβάθμιση – η τρίτη κατά σειρά μετά την S&P και τη Moody’s – ήρθε να επισημοποιήσει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής της χώρας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

2ον: Από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι η ανάπτυξη ανήλθε στο 2,1% κατά το γ’ τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και σε αντίθεση με την ευρωζώνη που παρέμεινε στάσιμη στο σύνολό της (0%). Συνολικά, σε ετήσια βάση η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Παράλληλα, η Κομισιόν έχει προβλέψει διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για φέτος και το 2024, (διπλάσιους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης), πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2,5% την επόμενη διετία, ενίσχυση των επενδύσεων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, υποχώρηση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους.

3ον: Από το τριπλό θετικό σήμα που έλαβε η Ελλάδα από τη συνδιάσκεψη  του Eurogroup και του ECOFIN την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες: τα εύσημα για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους στόχους και τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, και το πράσινο φως για να πέσουν στην οικονομία 36 δισ. ως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μια από τις μόλις 7 χώρες της ευρωζώνης που πήρε την έγκριση για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό χωρίς πιέσεις για νέα μέτρα, εξέλιξη που εξασφαλίζει σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και στελέχη κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων έδωσαν το «παρών» στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη

Μια θερμή υποδοχή στη Νέα Υόρκη από τον Γενικό Πρόξενο

Το 25ο Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και μια ημέρα πριν, ο Γενικός Πρόξενος, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, ωε είθισται, υποδέχθηκε τους συνέδρους, που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις. Εκεί βρέθηκαν οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και δεκάδες εκπρόσωποι τραπεζών και επιχειρήσεων.

Ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και η σύζυγός του Μυρσίνη Φελιού με τον Νίκο και την Όλγα Μπορνόζη

Χατζηδάκης: «Παράδειγμα επιτυχίας στην οικονομική πολιτική η Ελλάδα»

Όπως είπε μιλώντας στο newmoney, o υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, η δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης είναι τώρα πού πιο εύκολη, σε σχέση με 10 χρόνια πριν που είχε παραστεί ξανά στο συνέδριο του Capital Link. H Eλλάδα φαίνεται διεθνώς ότι είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας, ως προς την οικονομική πολιτική και δουλειά μας είναι στην κυβέρνηση συνολικά αλλά και στο υπ. Οικονομικών ειδικότερα, να προχωρήσουμε γρήγορα με όλες τις αλλαγές, με όλες τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις, να ανοίξουν περισσότερες δουλειές, και η Ελλάδα μας να φύγει δυναμικά μπροστά».

Από αριστερά: Νίκος Παπαθανάσης, Όλγα και Νίκος Μπορνόζης, Κωστής Χατζηδάκης,και Γιώργος Μυλωνογιάννης (πρόεδρος ΔΣ Ελλάκτωρ)

Παπαθανάσης: Το Capital Link παρουσιάζει κατ’ ουσίαν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας

«Το 25ο Capital Link εδώ στη Νέα Υόρκη είναι πολύ σημαντικό, διότι παρουσιάζει κατ ουσίαν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο αν. ΥΠΕΘΟ, Νίκος Παπαθανάσης.« Ανελλιπώς για 25 χρόνια συμβαίνει εδώ στη Νέα Υόρκη και βεβαίως πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν υπουργούς, γενικούς γραμματείς και ταυτόχρονα να υπάρχει διασύνδεση με άλλους επιχειρηματίες από την Ελλάδα. Βοηθά την ελλ., οικονομία που είναι σε ανοδική πορεία. Αυτό το συνέδριο θα έχει επιτυχία καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος της Eurobank,Γιώργος Ζαννιάς, και ο πρόεδρος του Capital Link, Νίκος Μπορνόζης

Γ. Ζαββός: Στόχος μας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να είναι η «πράσινη τράπεζα των μικρομεσαίων

«Πολύ σημαντική στο φετινό συνέδριο η παρουσία ξένων και κυρίως Αμερικανών επενδυτών», μας ανέφερε από την πλευρα ΄του ο επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός . «Βρισκόμαστε σε μια ευτυχή και ανοδική συγκυρία δεδομένου ότι η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα, οπότε ανοίγουν τεράστιες νέες προοπτικές ως ελκτικό σημείο για τις επενδυσεις. Μεγάλη όμως είναι και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λόγω του προγράμματος «Ηρακλής» που συνέβαλε στη ριζική μείωση των κόκκινων δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστο μετά από πολλά χρόνια. Κι εμείς ως Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχουμε μια σημαντική παρουσία εδώ και θα παρουσιάσουμε τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση τη ελληνικής οικονομίας και των ΜμΕ. Είναι μια συγκυρία που και η αναπτυξιακή τράπεζα είναι σε ανοδική πορεία και καθίσταται ο αναπόσπαστος παράγοντας του τραπεζικού συστηματος με καταλυτικό ρόλο στη μείωση του κόστους δανεισμού για τις ΜμΕ, ενώ παράλληλα αντλεί και πολύ περισσότερους πόρους κυρίως από την ευρωπαική Τραπεζα επενδύσεων. Στόχος μας είναι επίσης η ελληνική αναπτυξιακή Τράπεζα να είναι πραγματικά η πράσινη τράπεζα των μικρομεσαιών».

Ο Γενικός Προξενος, Ντίνος Παπακωνσταντίνου (στο κέντρο), με τον Νίκο και την Όλγα Μπορνόζη, πρόεδρο και δ/νουσα σύμβουλο αντίστοιχα της Capital Link

Τα πάνελ του συνεδρίου

Κεντρικός ομιλητής στο μεσημεριανό γεύμα του Φόρουμ θα είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δρ Νίκος Τσάκος, ιδρυτής και CEO της ΤΕΝ Ltd, o John Tuttle, αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ο Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Beth Hammack, co-head Global Financing Group της Goldman Sachs. Θα προηγηθούν οι ομιλίες του αναπληρωτή ΥΠΕΘΟ, Νίκου Παπαθανάση, αναφορικά με την επιτάχυνση του επενδυτικού μομέντουμ, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, για την αναβάθμιση των υποδομών και του δικτύου μεταφορών της χώρας, ενώ στο νέο ενεργειακό τοπίο που δημιουργείται στην Ελλάδα θα αναφερθεί στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Για τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου στον τομέα των υπηρεσιών υγείας θα αναφερθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ομιλητής σε ειδικό πάνελ με τίτλο «Σκέψεις ενός μακροπρόθεσμου επενδυτή – Κοιτάζοντας μπροστά με εμπιστοσύνη», θα είναι ο Τζον Πόλσον.

Την Αμερικάνικη Κυβέρνηση εκπροσωπούν ο  υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ και ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Τζόσουα.

Γιάννης Πολλάλης, καθηγητής Business Strategy στο Παν/μιο Πειραιά και Γιώργος Ζαββός

Την ΕΚΤ εκπροσωπεί η Ελίζαμπεθ ΜακΚολ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονται επίσης 24 Εισηγμένες Εταιρίες που θα έχουν σειρά συναντήσεων με πληθώρα ξένων επενδυτών: Athens Exchange Group  – Aegean Airlines – Alpha Bank – Athens Water Supply & Sewage Company SA (EYDAP) -Attica Bank – AUTO HELLAS – AVAX Group – Cosmos Health, Inc. (NASDAQ: COSM) – Dimand S.A. – ELLAKTOR S.A. – Eurobank – GEK Terna Group – HELLENiQ ENERGY Holdings – Intrakat S.A. – LAMDA Development – MOTOR OIL Group  – MYTILINEOS  – National Bank of Greece  – Opap – OTE Group of Companies – Piraeus Bank – PRODEA Investments – Public Power Corporation – PPC – Trastor REIC.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το Συνέδριο θα κλείσει τις εργασίες του με επίσημο δείπνο όπου θα απονεμηθεί το «2023 Capital Link Hellenic Leadership Award» στον κ. Νίκο Σταθόπουλο, επικεφαλής της BC Partners, ως αναγνώριση της και συνεισφοράς του μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιεί η εταιρεία του στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Την Τρίτη οι ελληνοαμερικανικές και ελληνικών συμφερόντων εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα χτυπήσουν το καμπανάκι του κλεισίματος των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ το 2024

Ερευνα: Οι 7 τρόποι που προλαβαίνουν την κατάθλιψη

Επιβεβαιώνεται η αστάθεια του Bitcoin: Τι σημαίνει η πτώση 7,5% μετά το ράλι (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr