Κυριακή
23.01.2022

Bροχή τα αιτήματα για παρατάσεις σε τροποποιητικές δηλώσεις

Πιέσεις για νέες παρατάσεις σε φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στο τέλος του μήνα ασκούν φορείς της αγοράς.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά παλαιότερων ετών από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αγροτικές αποζημιώσεις που θα πρέπει κανονικά να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί για τους φορολογούμενους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά τα αιτήματα και δεν αποκλείουν να δοθούν νέες χρονικές ανάσες για τις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις.

Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο διαγραφής του προστίμου των 100 ευρώ για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις με αναδρομικά από συντάξεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα αλλά με υπαιτιότητα του φορέα έκδοσης των σχετικών βεβαιώσεων.

Οι λογιστές ζητούν να δοθεί περιθώριο δυο μηνών για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές και αγροτικές αποζημιώσεις λόγω των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί με τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε επιστολή της προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις «είχε φορτωθεί νέο αρχείο βεβαίωσης αναδρομικών για παρελθόντα έτη, με διαφορετικά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους φορολογούμενους να υποβάλλουν εκ νέου τροποποιητική δήλωση».

Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν οι λογιστές χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη, συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ και αποτελεί προϋπόθεση για να αποσταλεί η νέα τροποποιητική δήλωση που αφορά τα αναδρομικά συντάξεων του 2020. Για αυτές τις περιπτώσεις έχει υποβληθεί αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Μετά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση αναδρομικών παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από το φορέα πληρωμής, η ΑΑΔΕ, όπως αναφέρουν λογιστές, ζήτησε με σχετικό έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησης αυτών για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους.

Σύμφωνα με το έγγραφο η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί φορείς είτε δεν χορηγούν έντυπες ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους είτε τροποποιούν τα αναρτημένα στοιχεία αποδοχών που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ χωρίς να ειδοποιήσουν τους δικαιούχους, ώστε αυτοί να υποβάλουν εμπρόθεσμα και χωρίς την επιβολή κυρώσεων τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως οφείλουν.

Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στις περιπτώσεις όπου έχει γίνει νεότερη υποβολή αρχείου αποδοχών, μετά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους ή και μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής αυτών, με τους δικαιούχους να ισχυρίζονται πως δεν έχουν ειδοποιηθεί από τον φορέα καταβολής των εν λόγω αποδοχών.

Επίσης όπως αναφέρεται, ακόμα και στις περιπτώσεις που χορηγούνται τροποποιητικές βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους, υπάρχουν φαινόμενα που αυτές φέρουν ημερομηνία έκδοσης όμοια με την ημερομηνία που εκδόθηκε η αρχική βεβαίωση αποδοχών (που δεν περιελάμβανε τις αναδρομικές αποδοχές), με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να μην έχει κανένα μέσο απόδειξης της εμπρόθεσμης υποβολής της τροποποιητικής του δήλωσης με τις αναδρομικές αποδοχές.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν:

– Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

– Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

– Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

– Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.

– Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Παρατάσεις

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει παρατάσεις για:

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως 31 Ιανουαρίου 2022 έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι για να υπογράψουν συμβόλαια αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις στις Δ.Ο.Υ. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επιστρεπτέα προκαταβολή. Η πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις μετατίθεται από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022 ενώ όσοι θέλουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό για να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% έχουν επιπλέον τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν καθώς η προθεσμία παρατάθηκε έως 31 Μαρτίου 2022.

Πάγιες δαπάνες: Επεκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2022 η ισχύς των πιστωτικών κουπονιών για τους συμψηφισμούς με χρέη στο δημόσιο.

Πηγή: powergame.gr