Πέμπτη
30.03.2023

Μπούντεσμπανκ: Σύγκληση της ομάδας χρηματοοικονομικών κρίσεων λόγω της SVB

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) συγκάλεσε σήμερα την ομάδα κρίσης της προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank στην τοπική αγορά, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία στην Ευρώπη.

Οι αμερικανικές αρχές δρομολόγησαν την Κυριακή έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, αφού η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank απειλούσε με ντόμινο τον τραπεζικό κλάδο.

Με τις μετοχές των τραπεζών στην Ευρωζώνη, και στη Γερμανία, να καταγράφουν ισχυρή πτώση, η Bundesbank συγκάλεσε την Ομάδα Χρηματοοικονομικών Κρίσεων προκειμένου να αξιολογήσει τις συνέπειες της κατάρρευσης στις γερμανικές τράπεζες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στο Reuters.

Η συγκεκριμένη Ομάδα συστάθηκε την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και έχει αποστολή να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank και να κάνει συστάσεις για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας «πάγωσε» τις δραστηριότητες του υποκαταστήματος της Silicon Valley Bank.

Στο υποκατάστημα της Silicon Valley Bank στη Γερμανία δεν θα επιτραπεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ή να πραγματοποιήσει πληρωμές, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές, ανέφερε η BaFin, όπως είναι γνωστή η ρυθμιστική αρχή, σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Οι γερμανικές δραστηριότητες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε η BaFin. Ο ισολογισμός του ιδρύματος με έδρα τη Φρανκφούρτη ανερχόταν σε 789,2 εκατ. ευρώ (842,3 εκατ. δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους και δεν δέχεται καταθέσεις, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

Η κατάρρευση της SVB δεν θα έχει αντίκτυπο στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, ανέφερε η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών σε ανακοίνωσή του απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

«Οι γερμανικές τράπεζες είναι εύρωστες, σταθερές και ανθεκτικές», ανέφερε η Ένωση. «Αύξησαν μαζικά τα κεφάλαιά τους από το 2008».

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ανησυχούν για τα απόνερα της SVB

Πληθωρισμός: Μειώθηκε στο 6,1% τον Φεβρουάριο – Ακάθεκτη η ακρίβεια στα τρόφιμα

Το «αόρατο γιοτ» του βραβευμένου Ελληνα designer – Το φουτουριστικό σκάφος που σχεδιάστηκε σε μια παραλία στο Κουφονήσι

Πηγή: newmoney.gr