Σάββατο
22.01.2022

Μπορεί το SoFi – Social Media DeFi – να ανατρέψει το Facebook και το Twitter;

Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι το μοντέλο των παραδοσιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει εξασθενίσει. Τα διαδοχικά σκάνδαλα συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης βάζουν τα κέρδη των μετόχων και τα συμφέροντα των διαφημιζόμενων πάνω από την προστασία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Τα De-Fi μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά τι πρέπει να συμβεί για να αποκτήσουν την απαραίτητη δυναμική για να ανταγωνιστούν το μέγεθος και την κλίμακα των κολοσσών;

Στις σκιές της ανόδου του DeFi, έχουν εισχωρήσει αρκετές ιστορίες με το κοινό νήμα των αποκεντρωμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στις 8 Νοεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, μίλησε σε κοινό στην εκδήλωση Breakpoint στη Λισαβόνα όπου και εξήγησε την πεποίθησή του για το ότι υπάρχουν τεράστιες απραγματοποίητες δυνατότητες στα αποκεντρωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επεσήμανε την ικανότητα «υπερφόρτισης» του DeFi συνδυάζοντας ένα εξαιρετικό προϊόν με μια καθιερωμένη τεράστια παγκόσμια βάση χρηστών.

Λίγες μέρες αργότερα, ο συνιδρυτής του Reddit και επικεφαλής του VC fund Seven Seven Six, Alexis Ohanian ανακοίνωσε μια συνεργασία με το Ίδρυμα Solana. Από κοινού, η συνεργασία υπόσχεται 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου έργου μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Solana.

Οι στόχοι αποκέντρωσης του Twitter

Περίπου την ίδια περίοδο, εμφανίστηκαν ακόμη πιο μεγάλες ειδήσεις ότι το Twitter εγκαινιάζει μια εσωτερική ομάδα που θα εστιάζει στα κρυπτονομίσματα ως μέρος της προσπάθειάς του να γίνει μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα. Το Twitter έχει παράσχει χρηματοδότηση σε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που ονομάζεται Bluesky, αφιερωμένη στη δημιουργία προτύπων για αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα. Τώρα, η νέα ομάδα του Twitter θα συνεργαστεί μαζί με την ομάδα Bluesky σε μια κοινή ερευνητική προσπάθεια.

Φυσικά υπάρχει και το Facebook, με τις πρόσφατες ταλαιπωρίες του και τη μετονομασία της μητρικής του εταιρείας σε Meta. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εστίασή της στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού μετασύμπαντος. Με βάση τα προηγούμενα νέα του Facebook, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι θα αναπτύξει μια οικονομία βασισμένη στο προβληματικό νόμισμα Diem. Η εταιρεία έχει επίσης επιβεβαιώσει προηγουμένως ότι παρακολουθεί τα NFTs. Αν θεωρήσουμε το metaverse ως μια φυσική εξέλιξη του χρόνου που περνάμε στο διαδίκτυο, είναι αναπόφευκτο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποδομή. Το μεγάλο ερώτημα είναι οι νικητές θα είναι centralized ή decentralized

Social Media Times DeFi

Είναι νωρίς για το Web 3.0, αλλά υπάρχουν μερικά έργα που καινοτομούν στη σύγκλιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της αποκέντρωσης και των ψηφιακών στοιχείων.

Το Subsocial είναι χτισμένο χρησιμοποιώντας το πλαίσιο Substrate, επιτρέποντάς του να αξιοποιήσει το οικοσύστημα των blockchain Polkadot και Kusama. Επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργεί το δικό του κοινωνικό δίκτυο, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν συμβουλές ή επαναλαμβανόμενες πληρωμές για περιεχόμενο, να νοικιάζουν ή να πουλούν αναρτήσεις ως NFT, εισάγοντας την έννοια της δημιουργίας εσόδων, την ανάπτυξη κοινωνικών διακριτικών για κοινότητες και πολλά άλλα. Σε σύγκριση με κεντρικές πλατφόρμες, είναι εντελώς ανθεκτικό στη λογοκρισία, επομένως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει έναν λογαριασμό ή να πουλήσει προσωπικά δεδομένα άλλων.

Η διαλειτουργικότητα του οικοσυστήματος Polkadot είναι αυτό που κάνει την Subsocial να ξεχωρίζει ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης blockchain, μαζί με τις δυνατότητες προσαρμογής της. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η πλατφόρμα θα ενσωματωθεί με άλλες εφαρμογές που εκτελούνται στο δίκτυο, επιτρέποντας περισσότερες ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων από πλατφόρμες ανταγωνιστών.

Ο Alex Siman, Διευθύνων Σύμβουλος της SubSocial, εξηγεί πώς πιστεύει ότι αυτό θα δρομολογήσει νέα οικονομικά παραδείγματα που βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Το ονομάζουμε Social Finance – κοινωνική δικτύωση σε συνδυασμό με αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στο blockchain είναι απολύτως διαφανής, που σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα των λογαριασμών όλων με τους οποίους αλληλεπιδράτε».

Ο Siman πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν θα παρασυρθούν από την ιδέα ότι όλοι μπορούν να δουν τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους, κάνοντας παραλληλισμούς με καθιερωμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που άνθρωποι δεν ήθελαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες των σπιτιών τους ή των παιδιών τους, κάτι που κάνουν τώρα τακτικά. Νομίζω ότι από τη στιγμή που οι άνθρωποι βιώσουν τα τεράστια οφέλη του SoFi, όπως η οικονομία microtipping, και οι δημιουργοί αποτυπώσουν την πλήρη αξία της δουλειάς τους, το συναίσθημα θα αλλάξει.”

Λόγω του ότι βασίζεται στο blockchain, είναι επίσης δυνατό να αποσυνδέσουν το front-end του ιστότοπού τους από την υποκείμενη υποκοινωνική υποδομή, επιτρέποντας πολύ περισσότερες ευκαιρίες στους προγραμματιστές να προσαρμόσουν τις δικές τους εφαρμογές και ιστότοπους.

Με πληροφορίες από το forbes.com