Πέμπτη
22.02.2024

Bitcoin: Τo ρεκόρ των BlackRock και Fidelity στην κούρσα των ETF

Το ορόσημο των 3 δισ. δολαρίων έπιασαν τα bitcoin ETF των BlackRock και Fidelity. Μέσα σε 17 ημέρες από την έναρξη διαπραγμάτευσής τους στη spot αγορά των ΗΠΑ, τα δύο αμοιβαία διαπραγματεύσιμα κεφάλαια με απευθείας σύνδεση στο bitcoin έχουν συγκεντρώσει (το καθένα) περιουσιακά στοιχεία, αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street, είναι η πρώτη φορά που κάποιο εισηγμένο ETF πετυχαίνει τη συγκεκριμένη επίδοση τα τελευταία 30 χρόνια.

Το προηγούμενο ρεκόρ με την υψηλότερη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων στον πρώτο μήνα διαπραγμάτευσης κατείχε το iShares Climate Consious & Transition της BlackRock, το οποίο βγήκε στις αγορές στις 8 Ιουνίου 2023, συγκεντρώνοντας 2,2 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι το iShares Bitcoin Trust (ΙΒΙΤ) της BlackRock ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ETFs στις ΗΠΑ με βάση τις εισροές από τις αρχές του 2024.

Μια κατηγορία μόνα τους τα bitcoin ETF των BlackRock και Fidelity

Ο ειδικός αναλυτής του Bloomberg, με ειδίκευση στα ETFs, Eric Balchunas, παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία για την κούρσα των ETFs και τις επιδόσεις των «παικτών», σημείωσε ότι το Fidelity Advantage Bitcoin ETF (FBTC), μαζί με το IBIT, πέτυχαν αυτό που δεν έχει καταφέρει κανένα από τις 5.550 ETFs που είναι εισηγμένα στο αμερικανικό χρηματιστήριο. «IBIT και FBTC ανήκουν σε μια δική τους κατηγορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πρωτοφανές» ότι κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης τόσο το IBIT της BlackRock όσο και το FBTC της Fidelity παρουσίασαν εισροές. Τα δύο κορυφαία ETFs «καρπώθηκαν» τη στροφή του επενδυτικού κοινού, που επέλεξαν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Grayscale -τον «παραδοσιακό» διαχειριστή αμοιβαίων διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων με έκθεση στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα, που προσπαθούσε για πάνω από 10 χρόνια να πάρει έγκριση από τη SEC για να μετατρέψει το καταπίστευμά της.

Tο Bitcoin Trust της Grayscale παρουσίασε εκροές ύψους 11.188 BTC τα πρώτα 24ωρα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η συγκεκριμένη «αιμορραγία» μεταφράστηκε σε άμεση μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε άλλους «θεματοφύλακες» που έβγαλαν στην αγορά ETFs. Μέχρι να ανάψει το πράσινο φως η SEC, το καταπίστευμα της Grayscale ήταν ό,τι πιο κοντά σε ETF. Από τη στιγμή, όμως, που στην κούρσα μπήκαν (και με τη βούλα) κορυφαίοι παίκτες στη διαχείριση κεφαλαίων, όπως οι BlackRock και Fidelity, αρκετοί traders επέλεξαν να μεταφέρουν την επένδυσή τους από το GBTC στα IBIT και FBTC, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην τοποθέτησή τους, επωφελούμενοι παράλληλα και από τις χαμηλότερες προμήθειες.

Ο αναλυτής του Bloomberg προσθέτει ότι τα spot Bitcoin ETF των ARK 21Shares (ARKB) και Bitwise (BITB) ETF κατέλαβαν την 20ή και 22η θέση αντίστοιχα σε συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων τον πρώτο μήνα διαπραγμάτευσης. Το ρεκόρ επιδόσεων των BlackRock και Fidelity έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που το bitcoin σημειώνει υψηλό διετίας, πάνω από τις 47.000 δολάρια, με εβδομαδιαία άνοδο 10%.

Source: powergame.gr