Δευτέρα
15.04.2024

Bitcoin: Το φράγμα του 1 τρισ. και η πρόβλεψη για 150.000 δολάρια

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το bitcoin, έχει κάνει άλμα 22% φέτος στα 52.005 δολάρια, ξεπερνώντας την αγοραία αξία του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από την εποχή της ακμής του ρεκόρ στα τέλη του 2021. Η ανάκαμψή του έχει ηλεκτρίσει την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ether και άλλων ψηφιακών νομισμάτων, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Ο τομέας έχει ενισχυθεί μετά την έγκριση από τη ρυθμιστική έγκριση των ΗΠΑ αρκετών spot bitcoin exchange-traded funds (ETFs), όπως των BlackRock και Fidelity, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση των κρυπτονομισμάτων στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου.

Τα αμερικανικά spot ETFs πρόσθεσαν 60.000 bitcoins τον πρώτο μήνα από την έναρξή τους, περισσότερο από το διπλάσιο της παραγωγής των ανθρακωρύχων την ίδια περίοδο, δήλωσε η χρηματιστηριακή εταιρεία Bernstein.

«Η ποσότητα των ροών ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες οποιουδήποτε», δήλωσε ο Mark Connors, επικεφαλής έρευνας στην καναδική 3iQ Corp. Οι όγκοι συναλλαγών κρυπτογράφησης είναι επίσης ισχυροί.

Ο συνολικός όγκος συναλλαγών spot στα κεντρικά χρηματιστήρια αυξήθηκε κατά 4,4% στο 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2022, αναφέρει έκθεση του ερευνητή CCData με έδρα το Λονδίνο.

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος βοήθησε το μεγαλύτερο εισηγμένο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, Coinbase Global, να δημοσιεύσει τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη του σε δύο χρόνια την περασμένη εβδομάδα.

«Η ανατίμηση του bitcoin συμβάλλει σε καλύτερες ροές spot bitcoin ETF, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί τις τιμές του bitcoin υψηλότερα και τραβάει και άλλα tokens υψηλότερα», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.

Εκτίναξη του bitcoin στα 150.000 δολάρια το 2025;

Πολλοί παρατηρητές του κλάδου λένε ότι οι προοπτικές φαίνονται λαμπρές αυτήν τη στιγμή, με τους επενδυτές να αγοράζουν bitcoin πριν από το «halving» της αλυσίδας μπλοκ -μια προσχεδιασμένη διαδικασία που μειώνει τις ανταμοιβές εξόρυξης στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια-, που αναμένεται τον Απρίλιο.

Ο Gautam Chhugani, αναλυτής της Bernstein, αναμένει ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά ξεσπάσματος για τα κρυπτονομίσματα, που το bitcoin θα φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών, ακολουθούμενο από μια κορυφή των 150.000 δολαρίων μέχρι τα μέσα του 2025.

«Αυτή η αισιόδοξη προοπτική ενισχύεται από την προσδοκία ενός επερχόμενου γεγονότος μισοποίησης και την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων», ανέφεραν οι αναλυτές της CCData.

Ενώ το bitcoin παραμένει 32% μακριά από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων, σημείωσε ιστορικό υψηλό έναντι του ιαπωνικού γεν στα 7.919.000 γιεν την περασμένη εβδομάδα.

Προσοχή στην ακραία απληστία

Δεν είναι όλα τα κρυπτογραφικά high-fives: υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αγορά είναι από επενδυτές που οδηγούνται από Fear Of Missing Out (FOMO).

Ο δείκτης Crypto Fear & Greed Index της CoinGlass, μια κλίμακα από το 0 έως το 100 όπου το μηδέν δηλώνει «ακραίο φόβο» και το 100 σηματοδοτεί «ακραία απληστία», κυμάνθηκε στο 72. Συνήθως όταν οι επενδυτές γίνονται πολύ άπληστοι, αυτό σηματοδοτεί ότι η αγορά πρόκειται να υποστεί διόρθωση.

Τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως το bitcoin, θα μπορούσαν να απειληθούν από τα επίμονα υψηλά επιτόκια -οι traders έχουν μετατοπίσει τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από τον Μάρτιο έπειτα από μια σειρά ισχυρών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

«Αν και παραμένουμε ανοδικοί, με τη ρευστότητα να σπεύδει ξανά στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ο πληθωρισμός, που είναι κολλημένος πάνω από το 3%, παραμένει ένας καθοδικός κίνδυνος και θα σήμαινε επίσης αυξημένη μεταβλητότητα σε όλες τις αγορές», δήλωσαν οι αναλυτές της εταιρείας συναλλαγών κρυπτογράφησης QCP Markets.

Source: powergame.gr

Array