Πέμπτη
23.03.2023

Bitcoin: Σε υψηλό επίπεδο 9μηνου – Ξεπέρασε τα 27.000 δολάρια

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών βρέθηκε το Bitcoin, καθώς οι traders μετέφεραν κεφάλαια από τις τράπεζες στην αγορά κρυπτογράφησης. Η τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχει καταγράψει άλμα που ξεπέρασε το 30% αυτή την εβδομάδα και το έστειλε πάνω από τα 27.000 δολάρια, το υψηλότερο σημείο από την έναρξη της κρίσης εμπιστοσύνης που ταλάνισε την αγορά κρυπτογράφησης το περασμένο καλοκαίρι.

Το δεύτερο μεγαλύτερη κρυπτονόμισμα, to ether, έχει αυξηθεί κατά ένα πέμπτο την ίδια περίοδο. Οι αγοραστές εμφανίστηκαν μετά από μια εβδομάδα  αναταραχής για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων ομολόγων και των επιχειρηματικών μοντέλων των μικρότερων τραπεζών.

Oι κλυδωνισμοί του τραπεζικού συστήματος

Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναστείλουν τα σχέδιά τους για επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Τους τελευταίους 18 μήνες η τιμή του bitcoin, που κάποτε διαφημιζόταν ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, συχνά συσχετιζόταν με τους παραδοσιακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite, και ήταν ευαίσθητη στις προσδοκίες των traders για τα επιτόκια. Όταν οι επενδυτές έχουν φόβους για τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, μεταφέρουν κεφάλαια σε τραπεζικές καταθέσεις και stablecoins. Όταν υπάρχουν ανησυχίες για τις τράπεζες, μετακινούνται γρήγορα στην αγορά των tokens. «Οι φόβοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, μαζί με τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων, δημιουργούν ένα καλό περιβάλλον για την ανάκαμψη του bitcoin, επειδή θεωρείται από ορισμένους επενδυτές ως αντιστάθμισμα έναντι των συστημικών κινδύνων», δήλωσε στους Financial Times ο συν-επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη Marex του Λονδίνου, Ίλαν Σολότ.

Η ανάκαμψη της αγοράς ενισχύθηκε επίσης μετά τις διαβεβαιώσεις των αμερικανικών αρχών ότι οι καταθέσεις στη χρεοκοπημένη Silicon Valley Bank είναι εγγυημένες. Η Circle, διαχειρίστρια του δεύτερου μεγαλύτερου stablecoin της αγοράς κρυπτογράφησης USDC, παραδέχθηκε ότι είχε εγκλωβισμένα 3,3 δισ. δολάρια στην SVB, προκαλώντας προσωρινή πτώση της αξίας του stablecoin στα 88 σεντς. Τα stablecoins λειτουργούν ως αγωγός μεταξύ κρυπτογράφησης και κρατικού χρήματος και υποτίθεται ότι διατηρούν την αξία τους ένα προς ένα έναντι του δολαρίου ανά πάσα στιγμή. Παρά τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα θέτουν υπό αμφισβήτηση το μακροπρόθεσμο αποτύπωμα της βιομηχανίας κρυπτογράφησης στις ΗΠΑ.

Source: ot.gr