Δευτέρα
27.05.2024

Bitcoin: Οι έξι αλλαγές που φέρνει το halving στην εξόρυξη

Το bitcoin οδεύει ολοταχώς για το halving. Το τέταρτο «μισό» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, με τους miners να έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ανταγωνισμός για νέα tokens γίνεται ακόμα πιο έντονος. Τις προηγούμενες φορές η μείωση του bitcoin στο μισό ήταν ένα γεγονός που απασχολούσε κυρίως την κοινότητα των crypto, καθώς το κρυπτονόμισμα δεν είχε αποκτήσει (ακόμα) mainstream χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή όμως που η πόρτα της Wall Street άνοιξε για το bitcoin, διευρύνθηκε σημαντικά η γκάμα των επενδυτών που επιδιώκουν έκθεση στο blockchain. Η τάση επιβεβαιώνεται τόσο από τους όγκους συναλλαγών του πρώτου τριμήνου όσο και από το ύψος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων προς διαχείριση σε άκρως επιτυχημένα ETF, όπως το IBIT της BlackRock.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κρυπτονομίσματος που η τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης δεν αποκλίνει θεαματικά από το υψηλό όλων των εποχών, το halving αναμένεται να πυροδοτήσει νέο ράλι ανόδου για τον «ψηφιακό χρυσό», καθώς το «μισό» συνοδεύεται από μια τεχνητή έλλειψη, η οποία αυξάνει τη σπανιότητα του token, ωθώντας προς τα πάνω την αξία του BTC μέσα σε χρονικό διάστημα έως 12 μηνών. Ήδη, όπως μετέδωσε το CNBC, η μειωμένη προσφορά από τους miners, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση για νέα tokens μέσω του οικοσυστήματος των ETF δημιούργησε ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ, το οποίο σε συνδυασμό με την απροθυμία της Fed να ξεκινήσει την αντίστροφη πορεία στα επιτόκια, οδήγησε σε νέα διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Οι υπεραισιόδοξοι βλέπουν το 2024 να φεύγει με το bitcoin ακόμα και στις 150.000 δολάρια. Ακόμα και «θεσμικοί» παίκτες της αγοράς περιμένουν υπερδιπλασιασμό της συνολικής κεφαλαιοποίησης των crypto με ώθηση από το αναμενόμενο bull run του bitcoin μετά το halving. Ο CEO της Ripple αναμένει εκτόξευσητης συνολικής «κάβας» στα 5 τρισ. δολάρια. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται σε δεδομένα του παρελθόντος. Σύμφωνα με στοιχεία του Coin Metrics, το bitcoin μετά το πρώτο «μισό» αυξήθηκε 93 φορές πάνω έναν χρόνο μετά: από τα 12,50 δολάρια «εκτινάχθηκε» στα 1.163 δολάρια. Στο δεύτερο «μισό» αυξήθηκε 30 φορές: από τα 638,50 δολάρια «απογειώθηκε» στις 19.333 δολάρια. Στο τρίτο «μισό», το οποίο πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες πριν από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τα crypto ελέω των back to back σκανδάλων (κατάρρευση Terra και luna, πτώχευση FTX), το κρυπτονόμισμα ξεκίνησε στις 8.475 δολάρια και έναν χρόνο μετά έφθασε στις 68.982,20 δολάρια, ήτοι 8 φορές πάνω. Με το bitcoin πλέον στη ζώνη των 64.000 – 65.000 δολάριων, ακόμα και μια υπερσυντηρητική πρόβλεψη στο x2 μετά το halving, οδηγεί το κρυπτονόμισμα στις 130.000 δολάρια έως τον Απρίλιο του 2025.

Πίνακας με τις αποδόσεις του bitcoin στα προηγούμενα halving © Coin Metrics
Πίνακας με τις αποδόσεις του bitcoin στα προηγούμενα halving © Coin Metrics

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες της αγοράς χαμηλώνουν τον πήχη, προειδοποιώντας ότι από τη στιγμή που ο ανοδικός κύκλος του BTC ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα (σ.σ. Νοέμβριος του 2023), το τέταρτο «μισό» μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν αποκλείουν ακόμη και πτωτικό κύκλο τις πρώτες εβδομάδες μετά την ημερομηνία – ορόσημο για το blockchain. Ξεκαθαρίζουν, όμως, ότι ο κύριος παράγοντας που θα τροφοδοτήσει την άνοδο των τιμών που θα ακολουθήσει, είναι η αυξανόμενη ζήτηση για bitcoin και όχι η μείωση της προσφοράς ελέω halving. «Η κάποτε σημαντική επιρροή του “μισού” στις τιμές του bitcoin έχει μειωθεί, καθώς η νέα έκδοση BTC γίνεται μικρότερη σε σχέση με το συνολικό ποσό των tokens που είναι διαθέσιμο προς πώληση» δήλωσε ο Julio Moreno, επικεφαλής έρευνας στην CryptoQuant. Και πρόσθεσε: «Αντίθετα, η αύξηση της ζήτησης bitcoin φαίνεται να είναι ο βασικός μοχλός για τις υψηλότερες τιμές μετά το halving».

Διάγραμμα με τις αποδόσεις του bitcoin ανά τρίμηνο μετά το δεύτερο και το τρίτο halving © Coin Metrics
Διάγραμμα με τις αποδόσεις του bitcoin ανά τρίμηνο μετά το δεύτερο και το τρίτο halving © Coin Metrics

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το halving θα είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα, κάτι που το έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό οι miners, φροντίζοντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στο αναπόφευκτο profit taking και την επανεπένδυση σημαντικού μέρους των κερδών για ριζική αναβάθμιση του εξοπλισμού mining.

Τι περιμένουν οι miners μετά το halving στο bitcoin

Έμφαση στην καινοτομία: Το mining κοστίζει. Τόσο σε ρεύμα όσο και σε νερό. Από τη στιγμή που σε λίγα 24ωρα η ανταμοιβή για κάθε νέο block στο blockchain πέφτει στο «μισό», οι miners καλούνται να αξιοποιήσουν την εφευρετικότητά τους για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων πόρων τους. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Coindesk, μια από αυτές τις τεχνικές είναι και το λεγόμενο underclocking: Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των μηχανών μειώνεται για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση και να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί με firmware, όπως το LuxOS, που βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητα των μηχανημάτων σε μια χρονική περίοδο που τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται λόγω του halving.

Άνοιγμα στην τεχνητή νοημοσύνη: Με το mining να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και πιο ακριβό μετά το τέταρτο halving, αρκετοί miners θα αναζητήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρει εφαρμογή στα κρυπτονομίσματα. Αυτή η τάση αναμένεται να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική τους επόμενους δύσκολους μήνες, όταν θα υπάρξουν περιπτώσεις που miners θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την κούρσα, αδυνατώντας να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό ελέω δυσβάσταχτου κόστους λειτουργίας.

Ριζική αναβάθμιση εξοπλισμού: Νέα μηχανήματα αναμένεται να πάρουν τη θέση άλλων που μέχρι πρότινος ολοκλήρωναν με επιτυχία τη διαδικασία, γεμίζοντας τους σκληρούς δίσκους των miners με bitcoin. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Coin Metrics, σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος της αγοράς εξόρυξης χρησιμοποιεί υπολογιστές Antminer S19J Pro. Αυτά τα μηχανήματα εξόρυξης απαιτούν λειτουργικό κόστος έως 0,05 $/kWh για να διατηρήσουν ένα υγιές περιθώριο ακαθάριστου κέρδους μέτα το halving. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που φιλοξενούν σημαντικό κομμάτι της εξορυκτικής κοινότητας, διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 0,08$/kWh, τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας μετά το halving.

Αλλαγές στη γεωγραφία του mining: Το 40% του παγκόσμιου hashrate εντοπίζεται στις ΗΠΑ, με Ρωσία και Κίνα να ακολουθούν με 20% και 15%. Με γνώμονα την αναζήτηση φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας, που ρίχνει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας, η… βεντάλια αναμένεται να ανοίξει τα επόμενα χρόνια (αν δεν έχει ήδη ανοίξει). Εδώ και καιρό οι miners που περιμένουν το halving, έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αναδυόμενες αγορές εξόρυξης στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αισθητά φθηνότερη. Η Bitfarms κάνει ανοίγματα σε Αργεντινή και Παραγουάη, η Bitdeer λανσάρει το eco-friendly mining μέσω των επενδύσεων στο Μπουτάν και η Marathon Digital διευρύνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αναζήτηση οικονομικότερων πηγών εξόρυξης θα οδηγήσει σε αποκέντρωση του hashrate.

Μικρός αντίκτυπος στην τιμή: Ο ετήσιος ρυθμός έκδοσης bitcoin διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,6%. Μετά το halving θα πέσει στο 0,8%. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το 94% του συνολικού αριθμού tokens έχει εξορυχθεί και κυκλοφορεί στις αγορές, η νέα μείωση της προσφοράς δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές μεταβολές σε σύγκριση με το τι είχε συμβεί στα προηγούμενα «μισά». Αυτό, όμως, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ακόμα και ένας απλός διπλασιασμός μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους μετά το halving, θα φέρει νέα ιστορικά υψηλά στο BTC, αυξάνοντας σημαντικά τις αποδόσεις των επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει στο blockchain.

Το halving, διαφήμιση για τα cryptos: Με το halving και το πώς θα επηρεάσει το bitcoin να εμφανίζεται κατά διαστήματα στην επικαιρότητα το τελευταίο εξάμηνο, το τέταρτο «μισό» έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το άμεσο αποτέλεσμα της μειωμένης ανταμοιβής των miners, έχοντας μετατραπεί σε μια διαρκή διαφήμηση τόσο για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα όσο και για τα υπόλοιπα cryptos. Η συζήτηση για το halving έχει αυξήσει την προσοχή στα κρυπτονομίσματα και τους εν δυνάμει πελάτες, ειδικά μετά το «ok» του Γκάρι Γκένσλερ στα ETFs, το οποίο άνοιξε την όρεξη των «θεσμικών» για ανάλογα επενδυτικά προϊόντα στο ethereum. Αυτή η αυξανόμενη δυναμική ενθαρρύνει περισσότερο τους miners να προχωρήσουν σε ακόμα βαθύτερες τομές στη διαδικασία εξόρυξης, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε μια διαρκώς διευρυνόμενη αγορά με σταθερά θετικό outlook, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Source: powergame.gr

Array