Κυριακή
25.02.2024

Bitcoin: Hρεμία στις 42.000 δολάρια μετά την τρικυμία του spot ETF

Στη ζώνη των 42.000 δολαρίων κινείται πλέον το Bitcoin, καθώς δείχνει να αφήνει πίσω του την έντονη μεταβλητότητα της προηγούμενης εβδομάδας, όπου η έγκριση του πρώτου spot ETF με απευθείας σύνδεση στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην αγορά crypto. Λίγες ώρες αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) επιβεβαιώσει την Cathy Wood, ανάβοντας ταυτόχρονα το πράσινο φως σε 11 spot Bitcoin ETF, το BTC έφθασε ακόμα και πάνω από τις 49.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή η τιμή του Ethereum κατέγραψε άνοδο 8%, στις 2.678,74 δολάρια -στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2022.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έχασε τη δυναμική του, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει βίαια, χάνοντας πάνω από 7.000 δολάρια σε ένα 24ωρο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, δεν εξέπληξε τους αναλυτές κρυπτογράφησης, οι οποίοι είχαν επανειλημμένα επισημάνει ότι η έγκριση από τη SEC δεν αναμένεται να αποτελέσει game changer στο σύμπαν των crypto. Είχαν, μάλιστα, υπογραμμίσει ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και σε δύο παρόμοιες περιπτώσεις του -όχι και τόσο μακρινού- παρελθόντος.

Γιατί το Bitcoin έπεσε μετά την έγκριση του spot ETF

Τον Αύγουστο του 2023 έκανε πρεμιέρα το πρώτο spot Bitcoin ETF στην Ευρώπη στο Euronext του Άμστερνταμ. Η τιμή του BTC υποχώρησε κατά 1.500 δολάρια μέσα στα πρώτα 24ωρα. Στα τέλη του 2021 η SEC είχε δώσει την πολυπόθητη άδεια για να βγουν στην αμερικανική αγορά τα πρώτα Bitcoin ETFs που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures). Το επόμενο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν έντονες πτωτικές τάσεις τόσο για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα όσο και για τα altcoins.

Σημειώνεται ότι η βίαιη βουτιά του Bitcoin στον απόηχο των θετικών εξελίξεων με το spot ETF στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα η «ναυαρχίδα» των cryptos να φθάσει σε χαμηλό 2024, κάτω από τις 41.600 δολάρια, πριν αναπηδήσει και βρει μια σχετική ηρεμία στις 43.000 δολάρια. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Bitcoin διαμορφώνεται στα 835 δισ. δολάρια, με την κυριαρχία του έναντι των altcoins να δέχεται βαρύ πλήγμα την τελευταία εβδομάδα, υποχωρώντας κάτω από το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Coin Metrics.

Απώλειες και σε επίπεδο altcoins

Βίοι… παράλληλοι και για αρκετά altcoins, με Ethereum, Cardano, Avalanche, Dogecoin και Polygon να υποχωρούν κατά 1,5% περίπου. Ωστόσο, τo Ethereum, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (15/1), διαπραγματεύεται στις 2.537 δολάρια, ενισχυμένο κατά 1,08%. Μεγαλύτερες απώλειες για το Solana με 2,5% και την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης στα 95 δολάρια. Στον αντίποδα το native κρυπτογραφικό token της Binance ενισχύεται σχεδόν 4% στα 285 δολάρια.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης είδε περίπου 10 δισ. δολάρια να χάνονται σε ένα 24ωρο, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 1,680 τρισ. δολάρια. Το ενδιαφέρον, πάντως, για τα Bitcoin ETFs στην αγορά spot των ΗΠΑ ήταν έντονο, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 4,6 δισ. δολάρια με το «καλημέρα».

Τι ακολουθεί για το Bitcoin μετά τα spot ΕTFs

Ο αναλυτής αγοράς της FxPro, Alex Kuptsikevich, σε δηλώσεις του στο CoinDesk θεωρεί ότι ενδεχόμενη υποχώρηση στις 40.000 δολάρια βρίσκεται «εντός των ορίων των τυπικών διορθώσεων», δεδομένης της υπεραπόδοσης του BTC (άνω του 150%) το 2023. Ως εκ τούτου, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανοδικές, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ETFs στην αγορά spot των ΗΠΑ και του τέταρτου halving που πλησιάζει σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Source: powergame.gr