Πέμπτη
29.09.2022

Bitcoin-Ethereum: Momentum και «κύματα» δείχνουν νέα πτώση

H πορεία του Bitcoin παραμένει στο προσκήνιο των αγορών, ειδικά με την εκ’ νέου risk-off στροφή των επενδυτών, μετά από την ομιλία του Powell στο Jackson Hole. Καθαρά τεχνικά, ο Δημήτρης Τσάντος, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, επισημαίνει ότι το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Bitcoin είναι ο οδηγός, προκειμένου να εκτιμηθεί η μακροπρόθεσμη “μεγάλη” εικόνα για το σε ποιο σημείο του κύκλου βρισκόμαστε.

Η εκτίμηση λοιπόν είναι πως διορθώνει ως κύμα iv, με το κύμα i να έχει κορυφώσει στα 13.930 δολάρια και συμπερασματικά, για όσο διάστημα η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από το παραπάνω επίπεδο, εξακολουθεί να ισχύει η παραπάνω μέτρηση-εκτίμηση, με μακροπρόθεσμο στόχο τα επίπεδα των 120.000 δολαρίων!

Πιο βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκεται στο δίωρο διάγραμμα του Bitcoin και η τελευταία κίνηση από τα χαμηλά του Ιουνίου στα 17.630 δολάρια. Η ανοδική κίνηση ήταν με σχηματισμό abc, άρα αν είναι προωθητική τότε ήταν Leading Diagonal και κορύφωσε ως κύμα 1 ή Α και διορθώνει ως κύμα 2 ή Β, οπότε όλο αυτό το σενάριο αποτυπώνεται με τη μπλε μέτρηση στο διάγραμμα.

Το πρόβλημα όμως στην τεχνική εικόνα είναι ότι οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα με κύματα abc δεν είναι και οι πιο αξιόπιστες τεχνικά, διότι όπως φαίνεται στο διάγραμμα με την κίτρινη μέτρηση μπορεί κάλλιστα να μετρηθεί ως διορθωτική wxyxz. Αυτό θα σημαίνει ότι από το υψηλό των 25.205 δολαρίων μπορεί κάλλιστα να έχει ήδη ξεκινήσει μια καινούρια πτωτική κίνηση με στόχο χαμηλότερα των 17.630 δολαρίων που είναι το πρόσφατο χαμηλό.

Έχουμε ήδη πέντε κύματα πτωτικά από το τελευταίο υψηλό των 25.205 δολαρίων, άρα και εδώ έχουμε πλέον κύμα 1 ή Α στα 19.245 δολάρια και πλέον η τιμή του Bitcoin διορθώνει κύμα 2 ή Β προς τις 22.000 – 24.000 δολάρια. Η επομένη κίνηση λοιπόν από το προαναφερθέν επίπεδο τιμών (22.000 – 24.000 δολάρια) θα καθορίσει και την πορεία της κίνησης.

Αν λοιπόν η τιμή του αρχηγού των κρυπτονομισμάτων στην επόμενη καθοδική κίνηση καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την περιοχή τιμών στις 18.500 – 19.200 δολάρια όπου βρίσκεται και η τελευταία στήριξη για τους αγοραστές, τότε έχουν ελπίδα για συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Απώλεια αυτής της ζώνης δίνει καθαρά το προβάδισμα στους πωλητές για να κατοχυρώσουν χαμηλότερα επίπεδα τιμών τα οποία αποτυπώνονται στο διάγραμμα με τη κόκκινη μέτρηση.

Η κατάσταση στο δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα, το οποίο έχει χάσει σχεδόν τα 2/3 της τιμής του από την κορυφή του περσινού Νοεμβρίου όταν βρέθηκε στις 4.870 δολάρια, εξαρτάται από τη θετική έκβαση της σχεδιαζόμενης αναβάθμισης Merge.

Στο διάγραμμα του Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης, υπάρχει μια παρόμοια ανοδική κίνηση με το Bitcoin, δηλαδή με abc. Άρα η κίνηση είτε ήταν Leading Diagonal ανοδικό κι έχουμε κύμα 1 ή Α, άρα διορθώνει κύμα 2 ή Β (μπλε μέτρηση). Από το τελευταίο υψηλό όμως έχουμε 5 κύματα καθοδικά, άρα 1 ή Α και πλέον διορθώνει ως 2 ή Β προς το 1.655 – 1.900 δολάρια.

Η επόμενη καθοδική κίνηση από το προαναφερθέν επίπεδο τιμών θα καθορίσει και την περαιτέρω κίνηση του κρυπτονομίσματος. Αν καταφέρει να κρατήσει τα 1.000 δολάρια, όπου είναι και η τελευταία στήριξη για τους αγοραστές, τότε υπάρχουν ελπίδες για ευρύτερη ανοδική κίνηση σε πολύ υψηλοτέρα. Σε περίπτωση απώλειας των 1.000 δολαρίων, η αγορά θα οδηγηθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών (σ.σ. η κόκκινη μέτρηση στο διάγραμμα).

Πηγή: euro2day.gr