Κυριακή
25.02.2024

Bitcoin ETFs: Ανοίγει το ισοζύγιο εισροών εκροών

Καθαρές εισροές πάνω από 700 εκατ. δολάρια προστέθηκαν στο οικοσύστημα των bitcoin ETFs την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διευρυνόμενα κέρδη των BlackRock και Fidelity αντισταθμίζουν τις μειωμένες εκροές από το GBTC, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο της Grayscale. Τα νέα συγκεντρωτικά στοιχεία του CoinShares, που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα (5/2), δείχνουν ότι τα IBTC και FBTC των BlackRock και Fidelity παρουσίασαν εβδομαδιαίες εισροές ύψους 884 εκατ. και 674 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μέτρησης.

Μέχρι στιγμής τα bitcoin ETFs στην αμερικανική spot αγορά έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 7,7 δισ. δολαρίων από το ντεμπούτο τους νωρίτερα τον Ιανουάριο. Η συγκεκριμένη επίδοση υπερκαλύπτει τις εκροές ύψους 6 δισ. δολαρίων στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. «Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημαντική μείωση της δυναμικής αυτών των εκροών τις τελευταίες εβδομάδες» σημειώνει στην έκθεσή του ο James Butterfill, επικεφαλής αναλυτής στην έρευνα της CoinShares για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στα bitcoin ETFs.

Τα spot bitcoin ETFs άρχισαν να διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ στις 11 Ιανουαρίου. Ακολούθησε ένα βραχύβιο -όπως αποδείχτηκε- στη συνέχεια κύμα αποσύρσεων κεφαλαίων στο πλαίσιο της διασφάλισης κερδών από τους traders και της πώλησης από το χρεοκοπημένο FTX του αποθέματος συμμετοχών στο GBTC. Οι εκροές από υφιστάμενα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin, όπως το ETF της Grayscale, είχαν προκαλέσει ανησυχία στους traders, καθώς συνοδεύτηκαν από πιέσεις στην τιμή του κορυφαίου κρυπτονομίσματος, το οποίο με τη σειρά του επηρέασε και τα altcoins.

Πίνακας με τις εβδομαδιαίες εισροές και εκροές των bitcoin ETFs στην αγορά spot των ΗΠΑ © CoinShares

Source: powergame.gr