Πέμπτη
22.02.2024

Bitcoin ETF: Μια ανάσα από τα 10 δισ. ο όγκος συναλλαγών

Σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διακινηθεί σε spot Bitcoin ETF κατά τις τρεις πρώτες ημέρες από την έναρξη διαπραγμάτευσής τους στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα προέρχονται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε ο αναλυτής του Βloomberg, με εξειδίκευση στα ETFs, James Seyffart. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται στα 9,7 δισ. δολάρια. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στην Grayscale, με 52%, ήτοι 5,1 δισ. δολάρια.

Αναλυτές κρυπτογράφησης είχαν επανειλημμένα τονίσει ότι ο κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης παγκοσμίως θα έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του στην κούρσα των ETFs στην αγορά spot των ΗΠΑ λόγω των πολύ σημαντικών τοποθετήσεών του στο blockchain του Bitcoin. Η δικαστική νίκη της Grayscale στα τέλη Αυγούστου 2023 απέναντι στη SEC χαρακτηρίστηκε «turning point» που αφαίρεσε σημαντικά επιχειρήματα από τη φαρέτρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία είχε επανειλημμένα απορρίψει αιτήσεις κορυφαίων επενδυτικών κολοσσών για ένα αμοιβαίο διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο με απευθείας σύνδεση στο Bitcoin και διαπραγμάτευση στην αγορά spot.

H Grayscale είναι διαχειριστής του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Η πρόσφατη ιστορική απόφαση της SEC άνοιξε τον δρόμο ώστε να μετατρέψει το δημοφιλές κλειστό αμοιβαίο κεφάλαιό της, GBTC, σε διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF). Σημειώνεται ότι το Bitcoin Trust της Grayscale παρουσίασε εκροές ύψους 11.188 BTC, με τον συνολικό αριθμό ψηφιακών tokens που κατέχει, να διαμορφώνεται στις 34.589, εκτιμώμενης αξίας 1,48 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι ο όγκος συναλλαγών των spot Bitcoin ETFs διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. δολάρια με το… καλημέρα της διαπραγμάτευσής τους στις παραδοσιακές αγορές των ΗΠΑ μετά το «ok» που έδωσε ο «πολέμιος των cryptos» Γκάρι Γκένσλερ την προηγούμενη εβδομάδα.

Source: powergame.gr