Δευτέρα
11.12.2023

Bitcoin ETF: Έγκριση στην αγορά spot μέχρι τον Απρίλιο του 2024

Το πρώτο Bitcoin ETF στην αγορά spot των ΗΠΑ θα λάβει έγκριση από τη SEC μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες, σύμφωνα με τον πρώην CEO της BlackRock. O Steven Schoenfield, ο οποίος έχει αναλάβει CEO στη MarketVector Indexes, θεωρεί ότι η πρόσφατη δικαστική νίκη της Grayscale ενάντια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες για τη μετατροπή του δημοφιλούς επενδυτικού προϊόντος Grayscale Bitcoin Trust σε αμοιβαίο διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο, το οποίο θα διαπραγματεύεται στην αγορά spot. Ωστόσο, δεν αποκλείει μια ταυτόχρονη έγκριση ETFs, προκειμένου καμία από τις υποψήφιες εταιρείες που έχουν κάνει αίτηση, να αποκτήσει πλεονέκτημα.

Ο πρώην CEO της BlackRock εκτιμά ότι τα χρονικά περιθώρια για τη SEC έχουν στενέψει, δίνοντας έμφαση στην πρόσφατη απόφασή της να καθυστερήσει την έκδοση ετυμηγορίας για αρκετές εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν Bitcoin ETF. Όπως είπε, στο παρελθόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα απέρριπτε ολόκληρο τον κατάλογο με τις αιτήσεις. Αυτήν τη φορά, όμως, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις. «Πρόκειται για μια οριακή, αλλά σημαντική βελτίωση του διαλόγου» σημείωσε.

Η BlackRock, με χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων προς διαχείριση αξίας 9,42 τρισ. δολαρίων, έχει υποβάλει αίτηση για spot Bitcoin ETF και βρίσκεται στο… περίμενε από τη SEC. Είναι ένας μόνο από τους αμερικανικούς κολοσσούς που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν άδεια για το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα τόσο σε θεσμικούς όσο και σε ιδιώτες επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στο blockchain χωρίς να κατέχουν το No1 κρυπτονόμισμα. Η κίνηση της BlackRock να μπει στην κούρσα για το πρώτο spot Bitcoin ETF στις ΗΠΑ ερμηνεύτηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στην αγορά κρυπτογράφησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τωρινός CEO, Λάρι Φινκ, από επικριτής του Bitcoin έχει γίνει θιασώτης, αναγνωρίζοντας τις ολοένα και μεγαλύτερες δυνατότητες του «ψηφιακού χρυσού».

Σύμφωνα με τον Schoenfield, η έγκριση spot ETFs μπορεί να οδηγήσει σε εισροή από 150 έως 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτικά προϊόντα Bitcoin σε διάστημα τριών ετών. Και πρόσθεσε ότι αυτή η εισροή κεφαλαίων θα μπορούσε δυνητικά να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM) σε προϊόντα Bitcoin.

Source: powergame.gr