Κυριακή
25.02.2024

Bitcoin αξίας 1,4 δισ. στερλινών κατασχέθηκαν στη Βρετανία

Bitcoin, αξίας 1,4 δισ. λιρών, κατασχέθηκαν από τις αρχές στη Βρετανία. Οι τέσσερις σκληροί δίσκοι, με περισσότερα από 61.000 bitcoin, εντοπίστηκαν σε θυρίδα ασφαλείας και σε ακίνητο. Η συγκεκριμένη κατάσχεση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της δίκης της Wen Jian, η οποία κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς στο Λονδίνο, η κατηγορούμενη βοήθησε στη μετατροπή των bitcoin σε μετρητά, κοσμήματα, είδη πολυτελείας και ακίνητα προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιηθούν έσοδα από απάτες στην Κίνα, ύψους 5 δισ. λιρών. Όπως μετέδωσε το Reuters, τα συγκεκριμένα χρήματα αφαιρέθηκαν παράνομα από 130.000 Κινέζους επενδυτές κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2014-2017 και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε bitcoin.

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι η Wen Jian λειτούργησε για λογαριασμό του καταζητούμενου Zhang Yadi (σ.σ. Qian Zhimin το πραγματικό του όνομα), ο οποίος διέφυγε με πλαστή ταυτότητα στη Βρετανία το 2017, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη στην Κίνα. Η κατάσχεση των bitcoin έγινε το 2018 και είναι από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως.

Η 42χρονη είχε μετακομίσει στη Βρετανία το 2007 από την Κίνα και το 2018 έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα. Στην κατάθεσή της παραδέχεται ότι βοήθησε στη μετατροπή των bitcoin σε χρήματα, ισχυριζόμενη όμως ότι δεν γνώριζε πως τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα προέρχονταν από παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα.

Source: powergame.gr