Τετάρτη
29.03.2023

Binance: Τι είναι το ChatGPT και πώς μπορεί να βοηθήσει το κρύπτο;

Το ChatGPT είναι ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνολογίας αιχμής που μπορεί να παράγει απαντήσεις κειμένου που μοιάζουν με κείμενο που έχει συνταχθεί από άνθρωπο, με πολλές προτροπές. Από τον Νοέμβριο του 2022 που κυκλοφόρησε, το ενδιαφέρον του κοινού είναι τεράστιο. Σύμφωνα με αναφορές, έφτασε τα 100 εκατομμύρια χρήστες μετά από μόλις δύο μήνες.

“Στα 20 χρόνια που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον χώρο του διαδικτύου, δεν μπορούμε να θυμηθούμε ταχύτερη εξέλιξη σε μια διαδικτυακή εφαρμογή για καταναλωτές”, έγραψαν οι αναλυτές της UBS σε ερευνητικό σημείωμα. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε τι είναι το ChatGPT και πώς λειτουργεί, εξετάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και διερευνούμε πώς μπορεί να βοηθήσει με την υιοθέτηση των κρύπτο.

Τι είναι το ChatGPT;

Με απλά λόγια, το ChatGPT είναι ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Οι χρήστες μπορούν να πληκτρολογήσουν ό,τι κείμενο θέλουν — μια ερώτηση ή μια προτροπή, για παράδειγμα — και το ChatGPT θα συντάξει κείμενο ως απάντηση. Το αποτέλεσμα μοιάζει με την εμπειρία της ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων με ένα πραγματικό πρόσωπο.

Το ChatGPT αναπτύχθηκε από το OpenAI, ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από τη Microsoft και αρχικά συνιδρύθηκε από τον Elon Musk, τον Sam Altman και άλλους. Το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT ως ένα δωρεάν δημόσιο πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2022. Όπως περιγράφουν οι προγραμματιστές του, το ChatGPT σχετίζεται με τη “βελτιστοποίηση γλωσσικών μοντέλων για διάλογο”. 

Όπως δήλωσε η OpenAI: 

“Εκπαιδεύσαμε ένα [γλωσσικό] μοντέλο που ονομάζεται ChatGPT, το οποίο αλληλεπιδρά μέσω συνομιλίας. Η μορφή διαλόγου δίνει τη δυνατότητα στο ChatGPT να απαντά σε περαιτέρω ερωτήσεις, να παραδέχεται τα λάθη του, να αμφισβητεί λανθασμένες υποθέσεις και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα.” 

Επομένως, ο στόχος του ChatGPT είναι απλός: να παρέχει πληροφορίες μέσω συνομιλίας. Εν συντομία, πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπολογιστή που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να συμμετέχει σε συζήτηση — ή τουλάχιστον να δίνει την εντύπωση ότι αυτό κάνει με τις απαντήσεις του.

Πώς λειτουργεί το ChatGPT;

Το ChatGPT λειτουργεί με τη χρήση ενός βαθέος νευρωνικού δικτύου που έχει εκπαιδευτεί σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου. Το νευρωνικό δίκτυο είναι ένα υπολογιστικό σύστημα που έχει ως πρότυπο τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αποτελείται από διασυνδεδεμένους κόμβους -— ή τεχνητούς νευρώνες — που μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που υποβάλλονται σε επεξεργασία. 

Όσον αφορά το νευρωνικό δίκτυο του ChatGPT, υπάρχουν πολλαπλά στρώματα αυτών των τεχνητών νευρώνων που μπορούν να επεξεργαστούν και να αναλύσουν το εισαγόμενο κείμενο προκειμένου να παράγουν κείμενο ως απάντηση. Η βαθιά δομή του δικτύου σημαίνει ότι μπορεί να μαθαίνει και να παράγει κείμενο με βάση τις σχέσεις και τα μοτίβα στα δεδομένα στα οποία έχει εκπαιδευτεί. 

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δόθηκαν στο ChatGPT αμέτρητα παραδείγματα ζευγών εισερχόμενου και εξερχόμενου κειμένου, τα οποία του επέτρεψαν να μάθει τις σχέσεις μεταξύ εισόδων και εξόδων γλωσσικών δεδομένων. Το υλικό αντλήθηκε από ένα ευρύ φάσμα κειμένων του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων, βιβλίων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι προγραμματιστές επιμελήθηκαν και φιλτράρισαν τα δεδομένα για να διασφαλίσουν την ποιότητά τους.

Όταν δίνεται μια προτροπή εισαγωγής δεδομένων, το ChatGPT χρησιμοποιεί την εκπαίδευσή του για να δημιουργήσει πιθανότητες που σχετίζονται με όλες τις διαφορετικές πιθανές απαντήσεις. Στη συνέχεια, επιλέγεται ως απάντηση εκείνη με την υψηλότερη πιθανότητα, με βάση τα δεδομένα, την εκπαίδευση και το νευρωνικό δίκτυο.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει απαντήσεις που μοιάζουν με απαντήσεις ανθρώπων.

Τα πλεονεκτήματα του ChatGPT

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ChatGPT είναι το πόσο εύχρηστο είναι, καθώς και το πώς μπορεί να παράγει απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις εξαιρετικά γρήγορα και (από τον Φεβρουάριο του 2023) δωρεάν.

Το γεγονός ότι μπορεί να παράγει κείμενο σε απάντηση σχεδόν σε οποιαδήποτε προτροπή και για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων — χάρη στην πολύπλευρη εκπαίδευσή του — σημαίνει ότι εκατομμύρια χρήστες έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν το ChatGPT για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη.

Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές το έχουν χρησιμοποιήσει για να βοηθήσουν στον εντοπισμό σφαλμάτων κώδικα, οι δημιουργοί το έχουν χρησιμοποιήσει για να γράψουν προτροπές ιστοριών ή στίχους τραγουδιών, ενώ οι μαθητές το έχουν χρησιμοποιήσει για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν δύσκολες έννοιες. Εφόσον το αίτημα μπορεί να διατυπωθεί ως είσοδος και έξοδος δεδομένων με βάση το κείμενο, τότε οι δυνατότητες του ChatGPT είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστες.

Ως αποτέλεσμα, χάρη στο ChatGPT μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα. Για παράδειγμα, από επιχειρηματική άποψη, εργασίες που διαφορετικά θα απαιτούσαν αρκετή προσπάθεια από ανθρώπους, όπως η απάντηση σε συχνές ερωτήσεις πελατών, θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από το ChatGPT. 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο ερωτημάτων υποστήριξης πελατών, αποδεσμεύοντας έτσι το προσωπικό για να ασχοληθεί με πιο σύνθετα ζητήματα. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει το κόστος.

Τα μειονεκτήματα του ChatGPT

Παρόλο που το ChatGPT είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Ναι, είναι εξαιρετικά εύχρηστο και παράγει αξιόπιστες απαντήσεις, αλλά όποιος το χρησιμοποιεί δεν πρέπει να επαναπαύεται ή να παραμερίζει την κριτική του σκέψη.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ChatGPT έχει περιορισμένες γνώσεις και στερείται βασικής κοινής λογικής. Οι απαντήσεις του μπορεί να μοιάζουν με ανθρώπινες, αλλά το bot δεν αντιλαμβάνεται πραγματικά το κείμενο που επεξεργάζεται. Το γλωσσικό μοντέλο απλώς παράγει απαντήσεις με βάση την κατανομή πιθανοτήτων που προκύπτει από την εκπαίδευσή του και τα δεδομένα. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παράγει παραπλανητικές ή ακόμη και εσφαλμένες πληροφορίες. Προβλήματα ακρίβειας σχετίζονται επίσης με την ποιότητα και την ουσία των δεδομένων στα οποία εκπαιδεύτηκε. 

Για παράδειγμα, τα εκπαιδευτικά δεδομένα για το ChatGPT είχαν όριο γνώσης το 2021, οπότε η διαδικασία εκπαίδευσης έληξε πριν από αυτήν την ημερομηνία. Ρωτήστε το ChatGPT κάτι που συνέβη από το 2022 και μετά και δεν έχει καμία δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες.

Προβλήματα μεροληψίας και απορρήτου

Επιπλέον, παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη παράγει τις δικές της απαντήσεις, επηρεάζεται από τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύτηκε και έτσι μπορεί να αντιμετωπίζει εγγενή προβλήματα μεροληψίας. Οι προγραμματιστές είναι αυτοί που επιλέγουν ποια δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση, καθώς και τι θα πρέπει να αποκλειστεί ή να χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο. Αυτό σημαίνει ότι οι δικές τους μεροληπτικές συμπεριφορές είναι εγγενείς στο σύστημα.

Επίσης, υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία απορρήτου. Η χρήση του ChatGPT είναι δωρεάν (προς το παρόν) και όλες οι πληροφορίες που κοινοποιούνται σε αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους προγραμματιστές για να βελτιώσουν το προϊόν. Ωστόσο, είναι ανέφικτο να γνωρίζουμε πόσο ασφαλείς είναι οι πληροφορίες που καταχωρείτε στο ChatGPT ή ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι χρήστες δεν θα πρέπει να εξαρτώνται υπερβολικά από το ChatGPT. Είναι προτιμότερο να μην εκλαμβάνετε τις απαντήσεις του ως γεγονότα μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για μια εύχρηστη αλλά ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα εργαλείο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Πώς μπορεί το ChatGPT να βοηθήσει στην υιοθέτηση των κρύπτο;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ChatGPT είναι η ευκολία χρήσης και η ικανότητά του να παρέχει απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Στην υιοθέτηση των κρύπτο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των κρύπτο και την τεχνολογία πίσω από αυτά.

Οι αρχάριοι συχνά αποτρέπονται από τις, ομολογουμένως, αρκετά δύσκολες έννοιες. Για παράδειγμα, φανταστείτε τους αρχάριους που προσπαθούν να μάθουν για το “Proof-of-Work (PoW)”, την “εξόρυξη bitcoin” ή το “hashing”. Φυσικά, η Ακαδημία Binance καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν τι είναι τα κρύπτο. Ωστόσο, το ChatGPT έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση των εννοιών με διαδραστικό τρόπο μέσω συνομιλίας. Οι χρήστες μπορούν επίσης να συνεχίσουν να υποβάλλουν ερωτήσεις μέχρι να αισθανθούν ότι έχουν κατανοήσει πλήρως οποιοδήποτε θέμα που τους ενδιαφέρει σχετικά με τα κρύπτο.

Κώδικας και υποστήριξη πελατών

Η προσαρμοστικότητα του ChatGPT έχει οδηγήσει τους πιο προχωρημένους χρήστες να αξιοποιούν τις ικανότητές του για να βοηθήσουν στον κώδικα bot συναλλαγών, τερματικών συναλλαγών και ακόμη και να βοηθήσουν με έξυπνες συμβάσεις. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται διαρκώς, θα είναι όλο και πιο εύκολο για περισσότερους ανθρώπους να τη χρησιμοποιήσουν για να μάθουν τι είναι τα κρύπτο και ίσως να συμμετάσχουν ενεργά στην οικοδόμηση του τομέα.

Επιπλέον, για τον τομέα γενικότερα, με την αυτοματοποίηση της υποστήριξης πελατών, το ChatGPT μπορεί να διευκολύνει τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα κρύπτο, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τον ρυθμό υιοθέτησης. 

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των τρόπων με τους οποίους το ChatGPT και άλλα σημαντικά γλωσσικά μοντέλα μπορούν να βοηθήσουν τα κρύπτο. Και όλα αυτά σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας. Ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο θα ακολουθήσει!

Source: Binance Blog binance.com