Τετάρτη
29.03.2023

Μπιλ Γκέιτς: Φτιάχνει πυρηνική ενέργεια με πιο αποδοτικούς αντιδραστήρες (vids)

Ο ίδιος ο Γκέιτς, που ίδρυσε την TerraPower πριν από 15 χρόνια, θα διοχετεύσει 2 δισ. δολάρια στην εταιρεία – Ο πλάνο της TerraPower, τα εργοστάσια πυρηνικής που θέλει να κατασκευάσει στο μέλλον θα κοστίσουν το ένα τέταρτο της τιμής

Μια εταιρεία πυρηνικης ενέργειας που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς ξεκίνησε πριν λίγους μήνες ένα φιλόδοξο έργο. Η TerraPower, η startup που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς, εγκαταστάθηκε στο Kemmerer του Whyoming, και θα κοστίσει  περίπου 4 δισ. δολάρια. Δείτε ένα πολύ πρόσφατο ρεπορτάζ του Associated Press

Σύμφωνα με το πλάνο της TerraPower, τα εργοστάσια πυρηνικής που θέλει να κατασκευάσει στο μέλλον θα κοστίσουν το ένα τέταρτο της τιμής.

«Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσει κανείς είναι ότι το πρώτο εργοστάσιο πάντοτε κοστίζει περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, Chris Levesque. Η PacifiCorp, ενεργειακή εταιρεία που ανήκει στον όμιλο του Γουόρεν Μπάφετ, συνεργάζεται με την TerraPower για την ανάπτυξη του πυρηνικού αντιδραστήρα νατρίου. Το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Γουόρεν Μπάφετ

Σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούνιο, ο Γκέιτς είχε εξηγήσει ότι ο τρόπος λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα της TerraPower τον καθιστά ασφαλέστερο, αποδοτικότερο και φθηνότερο από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες. Δείτε πως το περιγράφει ο ίδιος:

Η ιδιαιτερότητα στον αντιδραστήρα της TerraPower είναι ότι χρησιμοποιεί υγρό νάτριο αντί νερού ως ψυκτικό.

Με τις ευλογίες του Μπάιντεν

Και δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που χαρακτήρισε πράσινη την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως ανάγκη για την πράσινη μετάβαση στις ΑΠΕ, προκαλώντας αντιδράσειςπου αναμένεται να εξελιχθούν σε θυελλώδεις.

Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το πρότζεκτ της TerraPower πρόκειται να δεχθεί χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

To Kemmerer του Whyoming απολιγνιτοποιείται με πυρηνικό εργοστάσιο. Σας θυμίζει κάτι;

Ο ίδιος ο Γκέιτς, που ίδρυσε την TerraPower πριν από 15 χρόνια, θα διοχετεύσει 2 δισ. δολάρια στην εταιρεία.

Το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Kemmerer θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής έως και 500 μεγαβάτ, που αρκεί για την ηλεκτροδότηση περίπου 400.000 νοικοκυριών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της TerraPower.

Το εργοστάσιο θα έχει άδεια λειτουργίας για 60 χρόνια, ενώ για την ανέγερσή του θα χρειαστούν έως και 2.000 εργαζόμενοι.

Διαβάστε ακόμη

Σύμβαση leasing αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Το νέο γκάλοπ, οι επενδύσεις της Temes, της Trastor και των Telecoms, η κίνηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η μάχη για την Αττική Οδό

To Public Group αποκτά μερίδιο 50% στην iRepair

Πηγή: newmoney.gr