Πέμπτη
07.07.2022

Μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι ποσοστό πρώτων υλών ανακυκλώνεται

Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα που η χρήση τους απλά μειώνει το απόθεμα, οι μπαταρίες έχουν το πλεονέκτημα της ανακύκλωσης

Οι μπαταρίες ιόντων- λιθίου είναι πολύτιμες και ως τέτοιες, στο τέλος του κύκλου ζωής τους, δεν απορρίπτονται αλλά ανακυκλώνονται.

Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό το να ξέρουμε πως η ανακύκλωση των μπαταριών είναι μια διαδικασία που δεν έχει τέλος, μια και οι κύκλοι επαναχρησιμοποίησης των πρώτων υλών, είναι πρακτικά ατελείωτοι.

Η Tesla, τοποθετείται επί του θέματος, αναφέροντας ξεκάθαρα πως ανακυκλώνει κάθε μπαταρία που χρησιμοποιεί και μάλιστα σε ένα ποσοστό που μπορεί άνετα να θεωρηθεί ρεκόρ, μια και φτάνει το 92%.

Μέχρι τώρα όμως, πολύ λίγες μπαταρίες ιόντων λιθίου από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν φτάσει στο τέλος του ωφέλιμου κύκλου χρήσης, με δεδομένο το ότι τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία 10 χρόνια περίπου.

Η Tesla έχει προετοιμαστεί για αυτή τη διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών, έχοντας τις εγκαταστάσεις αλλά και την τεχνογνωσία να διατηρήσει σε χρήση το 92% αυτών.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο καθώς οι μπαταρίες είναι λίγες αλλά και πάλι, αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει ακόμα και όταν οι μπαταρίες θα είναι πολλαπλάσιες.

Οι περισσότερες από αυτές, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Έκθεση του 2021 της Tesla, είναι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και εξέλιξη, καθώς και εκείνες που «κόπηκαν» στον ποιοτικό έλεγχο πριν την παράδοση του προϊόντος από τη γραμμή παραγωγής.

Η Tesla εγκατέστησε την ανακύκλωση μπαταριών στο GigaFactory στη Νεβάδα το 2020 και μέχρι το τέλος του 2021, αυτή η εγκατάσταση πέτυχε ρυθμό παραγωγής άνω των 50 τόνων ανακυκλωμένου υλικού την εβδομάδα.

Ανάλογες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης μπαταριών, σύμφωνα με το newsauto, αναμένεται να λειτουργήσουν σε όλα τα εργοστάσια μπαταριών της Tesla, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων στο Τέξας και στο Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη:  

Έργα 15 δισ. ευρώ στις κατασκευές αλλά λείπουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας  

Πώς ο Ερντογάν προσπαθεί να συγκρατήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας (πίνακας) 

Επίσημο για το Power Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ 

Πηγή: newmoney.gr