Τετάρτη
01.02.2023

Μπάνκμαν-Φριντ (FTX): Δεν έκλεψα, δεν «καβάντζωσα» εκατομμύρια

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ υποστήριξε ότι δεν έκλεψε χρήματα, ενώ απέδωσε την κατάρρευση του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου FTX σ’ ένα μεγάλο κραχ στις αγορές κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με απροσδόκητη ανάρτησή του ένα μήνα μετά τη σύλληψή του για απάτη στις ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες της FTX προκειμένου να αποπληρώσει χρέη για το hedge fund του, την Alameda Research, να αγοράσει πολυτελή ακίνητα και να χορηγήσει πολιτικές εκστρατείες στις ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

«Δεν έκλεψα κεφάλαια και σίγουρα δεν καβάντζωσα δισεκατομμύρια», έγραψε ο Μπάνκμαν-Φριντ στη διαδικτυακή πλατφόρμα Substack, σε μια σπάνια δημόσια δήλωση για Αμερικανό υπόδικο.

Οι συνήγοροι συνήθως συμβουλεύουν τους πελάτες να παραμένουν σιωπηλοί πριν από τη δίκη, επειδή οι εισαγγελείς ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τα σχόλιά τους εναντίον τους στο δικαστήριο. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Στην ανάρτησή του, ο Μπάνκμαν-Φριντ δεν αναφέρθηκε άμεσα στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ότι παραπλάνησε επενδυτές και δανειστές σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες της FTX και της Alameda.

Υποστήριξε ότι η Alameda απέτυχε να αντισταθμίσει ένα «ακραίο» κραχ στις αγορές κρυπτονομισμάτων πέρυσι.

«Η Alameda έγινε μη ρευστοποιήσιμη, το ίδιο και η FTX International, επειδή η Alameda είχε ανοιχτή θέση στην FTX», έγραψε.

Ο 30χρονος άλλοτε δισεκατομμυριούχος δήλωσε επίσης ότι το αμερικανικό σκέλος της FTX είναι «πλήρως φερέγγυο» και ότι η διεθνής μονάδα της έχει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

«Εάν ξαναξεκινήσει, πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι πελάτες να τα πάρουν πίσω», έγραψε.

Τον περασμένο μήνα, δύο από τους στενότερους συνεργάτες του παραδέχθηκαν την ενοχή τους ως προς την εξαπάτηση πελατών και συμφώνησαν να συνεργαστούν με την έρευνα των εισαγγελέων.

Η Καρολάιν Έλισον, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, κατέθεσε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ και άλλα στελέχη της FTX έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μυστικά δάνεια από την Alameda.

Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων τον Δεκέμβριο και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στο Palo Alto, στην Καλιφόρνια, το οποίο έχει δεσμευτεί ως εγγύηση.

Πηγή: euro2day.gr