Τετάρτη
21.02.2024

Bank of America: Τα CBDCs θα φέρουν επανάσταση στις πληρωμές

«Τα CBDC δεν αλλάζουν τον ορισμό του χρήματος, αλλά πιθανότατα θα αλλάξουν τον τρόπο και το πότε μεταφέρεται η αξία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια», έγραψαν αναλυτές με επικεφαλής τον Alkesh Shah, προσθέτοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας έχουν «θα φέρουν επανάσταση στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και μπορεί να είναι η πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδος στην ιστορία του χρήματος».

Τα CBDC συνήθως χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος. Από την άλλη, το stablecoin είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος του οποίου η αξία είναι συνδεδεμένη με άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ο χρυσός.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των CBDC εξαρτώνται από το σχεδιασμό και την έκδοσή τους, αλλά η Bank of America αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες να επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότητα των πληρωμών και αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες να επικεντρωθούν στη χρηματοοικονομική ένταξη.

Ωστόσο, τα CBDC ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις τραπεζικές καταθέσεις, να οδηγήσουν σε απώλεια νομισματικής κυριαρχίας και να προκαλέσουν ανισότητες μεταξύ των χωρών παγκοσμίως, ανέφερε το σημείωμα.

Η έκδοση CBDC μπορεί να πάρει πάνω από δεκαετία σε ορισμένες κομητείες, αλλά οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να «υιοθετήσουν την τεχνολογική πρόοδο», προστίθεται στο σημείωμα. Η Bank of America λέει ότι αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα οδηγήσουν την καινοτομία στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Source: Fortune.com