Κυριακή
28.11.2021

Attica Bank: Κρίσιμες αποφάσεις του ΤΧΣ την ερχόμενη εβδομάδα – Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο

Οι διεργασίες είναι έντονες και συνεχείς προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα συμμετοχής του Ταμείου στην επικείμενη ΑΜΚ

Καθοριστική για τις εξελίξεις στην Αttica Bank θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του ΤΧΣ για τους όρους συμμετοχής του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, ενώ οι διεργασίες είναι έντονες και συνεχείς προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα συμμετοχής του Ταμείου στην επικείμενη ΑΜΚ, χωρίς να παραβιάζεται το θεσμικό πλαίσιο δράσης του και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που προβλέπουν την ανεξαρτησία του, όπως επίσης και οι κανόνες περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Όπως έχει γράψει το newmoney.gr, μετά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών και τη διαπραγμάτευση που ακολούθησε από τους συμβούλους Axia Ventures και Euroxx, ο προτιμητέος επενδυτής και η λύση που προωθείται για την Attica Bank είναι μία σύμπραξη Εllington και ΤΜΕΔΕ. Το Ταμείο των Μηχανικών και η Ellington που δεν είναι άγνωστη με την Attica Bank αφού έχει εξαγοράσει το 69% της θυγατρικής της «Θεά Άρτεμις» στο πλαίσιο της τιτλοποίησης «Ωμέγα», προτίθενται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, την οποία όμως στο κύριο ποσοστό της θα καλύψει το ΤΧΣ. Στη συνέχεια, ο ξένος επενδυτής θα συμμετάσχει σε επόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, μέσω της εξαγοράς μετατρέψιμου ομολόγου της Attica Bank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα εισφέρει συνολικά κεφάλαια έως 180 εκατ. ευρώ στις δύο φάσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica. Συμμετέχοντας αφενός στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και αφετέρου σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα εκδοθεί πιθανότατα το β’ τρίμηνο του 2022.  Σωρευτικά, στην Τράπεζα Αττικής εκτιμάται ότι θα μπουν σε δύο φάσεις 340 εκατ.  ευρώ.

Στον σχεδιασμό αυτό, ωστόσο, το ΤΧΣ θα έχει τον άχαρο ρόλο να πάρει τις ζημιές από την πρώτη φάση αναγκαστικής αύξησης κεφαλαίου της Αttica Bank, βάζοντας σημαντικά κεφάλαια, και να υποστεί dilution της συμμετοχής του στη δεύτερη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης, η οποία θα γίνει υπέρ του ιδιώτη μετόχου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μετατροπή σε μετοχές, των warrants που εξέδωσε η Attica Bank υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% στην Attica. Μέχρι του ποσοστού αυτού θα πρέπει να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ που έχει αποφασίσει η Τράπεζα.

Τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ, η ΤτΕ, η Διοίκηση της Αttica Bank και οι σύμβουλοι θα πρέπει να συνταιριάξουν όλα τα δεδομένα με τον επείγοντα χαρακτήρα της κάλυψης του κεφαλαιακού ανοίγματος της Attica Bank, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Και η Διοίκηση του ΤΧΣ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί υπόλογη με ποινικές ευθύνες για αποφάσεις που θα λάβει σχετικά με τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της Attica Bank, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι θα ζημιωθεί από αυτές.

 

Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια: Στο top 3 με τις μικρότερες ανατιμήσεις η Ελλάδα (πίνακας)

Η τελευταία «κλειστή στροφή» για τον Πάνο Δάβαρη (pic)

Τι γυρεύουν το αφεντικό της Alfa Laval στο Μ.Μ. και της Do Value στην Αθήνα, το PR της Μαρίας Α. και το σούπερ ακίνητο της Bain

Πηγή: newmoney.gr