Πέμπτη
12.09.2024

Αθ. Κελέμης: Γιατί το καθαρό υδρογόνο είναι ελκυστικό επενδυτικά – Δρομολογούνται τα νέα έργα

H αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει δραστικές προσαρμογές στην άσκηση της παγκόσμιας ενεργειακής τροφοδοσίας και τη χρήση της ενέργειας, με τις χώρες -ανά την υφήλιο- να αναζητούν καθαρότερες, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, προκειμένου να απεξαρτήσουν από τον άνθρακα τις οικονομίες τους.

Μία από τις καθαρές μορφές ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα θεωρείται το υδρογόνο, το οποίο αν και είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, δεν υπάρχει σε στοιχειώδη μορφή στη Γη.

Το υδρογόνο ως καύσιμο συναντάται σε δύο μορφές. Αυτό το οποίο έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα κατά την παραγωγή και τη χρήση του, καθότι προέρχεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και έως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως «πράσινο υδρογόνο» και το «μπλε» ή «γκρι» υδρογόνο το οποίο παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η χρήση του «καθαρού υδρογόνου» περιλαμβάνεται στη λίστα των εναλλακτικών καυσίμων που προωθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κι ο στόχος που έχει ήδη τεθεί προβλέπει την αύξηση της παραγωγής του 13 φορές μέχρι το 2024 και 130 φορές έως το 2030 και για το λόγο αυτό έχουν δεσμευθεί από την Κομισιόν κεφάλαια αξίας 470 δισ. ευρώ για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

Σήμερα, ως ενεργειακή πηγή αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας και συναντάται κατά βάση στη βιομηχανική παραγωγή, κυρίως στους κλάδους των πλαστικών, των χημικών, των λιπασμάτων και του χάλυβα.

Οι μεγάλες προοπτικές χρήσης του υδρογόνου για την απεξάρτηση των οικονομιών της Ευρώπης από τον άνθρακα, διαφαίνονται από την απόφαση που έλαβαν 12 Ευρωπαϊκοί Διαχειριστές Συστήματος Φυσικού Αερίου από έντεκα χώρες, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone, για τη δημιουργία ενός δικτύου υδρογόνου μήκους 39.700 χιλιομέτρων έως το 2040, το 61% του οποίου θα βασιστεί σε μετασκευασμένους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια επένδυση που θα απαιτήσει συνολικά έως και 81 δισ. ευρώ και θα συνδέσει 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ευρωπαϊκών φορέων, οι δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 είναι σημαντικές.

Στις ευκαιρίες αυτές εντάσσεται και το ενδεχόμενο χρήσης της υπάρχουσας υποδομής φυσικού αερίου για μεταφορά και διανομή υδρογόνου, με την ανάμειξή του στο δημόσιο δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο, μακροπρόθεσμα, μέρος του δικτύου φυσικού αερίου να δοθεί για αποκλειστική χρήση υδρογόνου.

Εξάλλου, πολύ πρόσφατα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγκρίθηκε το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ που περιλαμβάνει επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 540 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της επικράτειας, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για επενδυτικό πλάνο το οποίο εστιάζει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, δρομολογώντας σειρά έργων που, μεταξύ άλλων, προετοιμάζουν δομές και για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων.

Επίσης ο ΔΕΣΦΑ έχει προτείνει την κατασκευή ενός νέου αγωγού, στην ίδια όδευση με τον αντίστοιχο τμήμα του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Καβάλα και στο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια υπόγεια αποθήκη υδρογόνου.

Τέλος, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» προορίζεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2022 και το αργότερο έως το 2025 θα μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής με φυσικό αέριο, έτοιμη όμως να δεχθεί και «πράσινο» υδρογόνο.

Γεγονός είναι ότι, η Ελλάδα κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση του «καθαρού υδρογόνου» στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ωστόσο μέσα από στρατηγικές – επενδυτικές συμμαχίες θα μπορέσει να επιταχύνει το βηματισμό της, αλλά και να εισάγει νέες καινοτομικές εφαρμογές από χώρες οι οποίες σήμερα προπορεύονται τεχνολογικά στον τομέα.

Σημαντικό ρόλο στην προοπτική της ταχύτερης υλοποίησης και χρήσης υποδομών υδρογόνου μπορεί να διαδραματίσει η Γερμανία, καθότι ως χώρα επενδύει στον τομέα, διαθέτοντας μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία σε ανάλογα έργα. Εξάλλου, βάσει των όσων ανακοίνωσε, πέρυσι, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, η Γερμανία σχεδιάζει επενδύσεις συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ για ανανεώσιμο υδρογόνο που θα χρησιμοποιείται και ως εναλλακτική μορφή καυσίμου για τα αυτοκίνητα, ελπίζοντας ότι η χώρα θα καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή καυσίμων από υδρογόνο.

Σύμφωνα, δε, με την Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου, την οποία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο 2020, έως το 2030 η Γερμανία θα παράγει 14 TWh καθαρού Υδρογόνου ετησίως, με εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης, οι οποίες θα λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες. Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η ζήτηση για Υδρογόνο στη Γερμανία θα ανέλθει από 90 έως 110 TWh έως το 2030, επομένως, ένα μεγάλο μέρος του Υδρογόνου θα πρέπει να εισαχθεί.

Για την Ελλάδα και τη Γερμανία, η αγορά υδρογόνου θα αποτελέσει ένα ισχυρό πεδίο ανάπτυξης διμερών επιστημονικών, ερευνητικών και επενδυτικών συνεργειών, με ανταποδοτικά οφέλη. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει ήδη δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο οικονομιών, σε επίπεδο αγοράς και πολιτικής, θεωρώντας ότι κατά την επόμενη 20ετία η Ελλάδα θα προσφέρει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες.

– Ο Αθ. Κελέμης είναι γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

(powergame.gr)

Πηγή: metalignitiki.gr

Array