Δευτέρα
15.04.2024

Αργεντινή: Αλλαγή ρότας στα crypto με το υποχρεωτικό μητρώο

Η κυβέρνηση στην Αργεντινή καλεί όλες τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης που δραστηριοποιούνται στη χώρα να εγγραφούν στο νέο μητρώο που δημιουργήθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματούν εντελώς τη λειτουργία τους. Το νομοσχέδιο για το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων ψηφίστηκε στη Γερουσία στις 14 Μαρτίου. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, στις 26 Μαρτίου η Εθνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αργεντινής (CNV) ανακοίνωσε τη δημιουργία του μητρώου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κανονισμοί στοχεύουν «στον εντοπισμό φυσικών και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες κρυπτογράφησης» στο πλαίσιο ρύθμισης του τρόπου λειτουργίας των crypto. Απώτερος στόχος η καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων. «Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι, δεν θα μπορούν να λειτουργούν στη χώρα» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της CNV, Ρομπέρτο Σίλβα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, έρχεται κόντρα στις προεκλογικές εξαγγελίες Μιλέι. Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, την περίοδο που διεκδικούσε την εκλογή του στον προεδρικό θώκο, είχε επανειλημμένα αναφερθεί με κολακευτικά σχόλια στα κρυπτονομίσματα. Ειδικά για το bitcoin είχε δηλώσει ότι σηματοδοτεί «την επιστροφή του χρήματος στον αρχικό δημιουργό του: τον ιδιωτικό τομέα».

Τα κρυπτονομίσματα, ειδικά τα stablecoin, έχουν μεγάλη διείσδυση στις καθημερινές συναλλαγές στη Λατινική Αμερική. Λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού στην Αργεντινή (276% τον Φεβρουάριο) που εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αρκετοί πολίτες στράφηκαν σε bitcoin και altcoins, προκειμένου να αποθηκεύσουν αξία, την ώρα που το πέσο συνεχίζει την ελεύθερη πτώση. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο είχε γίνει γνωστό πως ενοίκιο κατοικίας στο Ροζάριο (σ.σ. τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής) πληρώνεται με bitcoin από τον ενοικιαστή.

Source: powergame.gr

Array