Σάββατο
25.03.2023

Apple Watch: Πόσο βοηθά να χάσετε βάρος – Τι λένε τέσσερις μελέτες

Το αν βοηθούν οι εφαρμογές και τα ρολόγια τελευταίας τεχνολογίας στην απώλεια βάρους είναι ένα ερώτημα που «βασανίζει» πολλούς στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία δείχνουν ένα smartwatch όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια κιλών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να υπομονεύει και τις προσπάθειες.

Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πολλές και εμπεριστατωμένες έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά μία από τις πιο αξιοσημείωτες μελέτες για τα αποτελέσματα των activity trackers στην υγεία δημοσιεύθηκε το 2016 από τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους ρολόγια ήταν πιο δραστήριοι απ΄ όσους δεν τα χρησιμοποιούσαν. Παρόλα αυτά έπειτα από ένα χρόνο δεν υπήρχε καμία αλλαγή ούτε στο βάρος ούτε στην αρτηριακή τους πίεση.

«Η κεντρική παραδοχή είναι πως τα συγκεκριμένα activity trackers δίνουν πληροφορίες στον άνθρωπο προκειμένου να αλλάξει τη μέχρι πρότινος συμπεριφορά του», λέει ο Τζον Τζικισις, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας με ειδίκευση στην παχυσαρκία και τη ρύθμιση βάρους.

«Η συμπεριφορά των ατόμων που παίρνουν ένα smartwatch για να γίνουν πιο δραστήριοι αλλάζει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, διάρκειας 2 έως 3 μηνών. Μετά το ρολόι είτε μπαίνει στο συρτάρι, είτε απλώς είναι σαν να μην υπάρχει, καθώς ο χρήστης το αγνοεί πλήρως», αναφέρει ο Τζικίσις.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 2016, οι ενήλικες που έκαναν δίαιτα και φορούσαν fitness tracker επί 18 μήνες, έχασαν λιγότερο βάρος από εκείνους που δεν το φορούσαν.

Οι άνθρωποι που φορούσαν τις συσκευές κινούνταν επίσης γενικά λιγότερο. Επίσης μία άλλη μελέτη από το Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσε ότι η μέτρηση δραστηριοτήτων μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως μία χαλαρή βόλτα, να μοιάζουν με δουλειά και κατ΄ επέκταση να είναι λιγότερο διασκεδαστικά.

Τέλος, μια έρευνα του 2017 σε εφήβους διαπίστωσε ότι τα fitness trackers προκάλεσαν πίεση σε αυτές τις ηλικίες και ήταν αποθαρρυντικά.

Διαβάστε ακόμη:

Ρύθμιση οφειλών: 72 δόσεις και για όσους πλήρωναν κανονικά – «Eπιστρέφουν» οι 120 – Παραδείγματα

Επιστρέφει στα $22.000 το Bitcoin – Μειώνονται οι ανησυχίες περί ρύθμισης των cryptos

ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για το «μικρό Eλληνικό» στις Γούρνες Ηρακλείου

Πηγή: newmoney.gr