Σάββατο
30.09.2023

Apple και Qualcomm διεύρυναν τη συνεργασία τους στα μικροτσίπ μέχρι το 2026

Σε τριετή συμφωνία με την Apple κατέληξε η εταιρεία ημιαγωγών Qualcomm βάσει της οποίας θα την προμηθεύσει με τσιπ 5G για τα smartphone για την επόμενη τριετία. Για την Apple η συμφωνία επιβεβαιώνει τη μέχρι τώρα δέσμευση της να χρησιμοποιεί όσο γίνεται Αμερικανούς προμηθευτές, ωστόσο φανερώνει κι ότι οι προσπάθειες που είχε ξεκινήσει για ίδια παραγωγή μικροτσίπ δεν κυλούν βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Συγκεκριμένα είχε στοχεύσει σε εσωτερική παραγωγή από το 2024.

Προφανώς για την Qualcomm η νέα συμφωνία συνιστά μια σημαντική τονωτική ένεση, δεδομένου πως η προοπτική απώλειας ενός τόσο σημαντικού πελάτη θα έπληττε τα οικονομικά της. Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 5,26 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Υπολογίζεται δε, πως η συνεργασία με την Apple έφτασε να αναλογεί στο 21% επί των ύψους 44,2 δισ. δολαρίων συνολικών της εσόδων για το δημοσιονομικό έτος 2022.

Αντιστοίχως, η Apple αγόρασε το τμήμα smartphone modem από την Intel το 2019, με στόχο να ξεκινήσει να κατασκευάζει η ίδια τα μόντεμ που χρειάζεται. Όμως η διαδικασία αποδείχτηκε πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα από ότι είχε αρχικά υπολογίσει.

Η Apple καταβάλλει επίσης ποσά για δικαιώματα άλλων συστημάτων προς την Qualcomm συνολικού ύψους 1,9 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πρόκειται να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση το νέο iPhone 15, το οποίο θα περιλαμβάνει μικροτσίπ της Qualcomm.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Οι θετικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την αναβάθμιση της DBRS (γράφημα)

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από υπ. Ναυτιλίας – Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr