Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Τα ποσά επιδότησης – Ποιοι δικαιούχοι έχουν προτεραιότητα (vid)

Για την υποβολή της αίτησης δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει κατά τα μέσα Ιουνίου, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται με διαπιστευτήρια Taxisnet/gov.gr.

Παράλληλα, για την υποβολή της αίτησης δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται με ειδική μοριοδότηση, με τις παρακάτω κατηγορίες να έχουν προτεραιότητα:

  • νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
  • πολύτεκνες οικογένειες
  • μονογονεϊκές οικογένειες
  • ΑμεΑ

Το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών αφορά 380.000 νοικοκυριά και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η μέση επιδότηση θα κυμανθεί ανάμεσα στα 300 με 400 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως με τις νέες συσκευές μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση έως και κατά 300 ευρώ ετησίως στο ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι συσκευές που θα μπορούν να αποσυρθούν είναι τα κλιματιστικά και τα ψυγεία, καθώς και πως πρέπει να είναι λειτουργικά (δεν θα γίνονται δεκτές χαλασμένες συσκευές). Με την απόσυρση της συσκευής ο δικαιούχος θα κερδίζει επιδότηση από 30% έως και 50% για την αγορά νέας συσκευής.

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες για τους δικαιούχους και τη διαδικασία, ο κ. Σκρέκας είπε πως θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου και τόνισε πως ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 150 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Διαβάστε ακόμη:

Pimco: Διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο β’ εξάμηνο – Έως 120 μονάδες βάσης μέσα στο 2022

Ψάχνει το «restart» η Wall Street – Κέρδη 300 μονάδων για τον Dow Jones

Sun of a Beach: Το ελληνικό brand που γοητεύει τους Γερμανούς (pic)

Πηγή: newmoney.gr