Δευτέρα
24.06.2024

Από το εκρηκτικό ντεμπούτο στην κατάρρευση το ETF του Bitcoin

Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα έχει μετατρέψει το ETF του Bitcoin, το οποίο αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο ντεμπούτο στην ιστορία της Wall Street, σε μια από τις επενδύσεις με τις μεγαλύτερες απώλειες τους δύο πρώτους μήνες διαπραγμάτευσης.

Με πτώση 30%, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο ProShares Bitcoin Strategy, το BITO, καταγράφει μια από τις 10 χειρότερες επιδόσεις, όταν εξετάζουμε τις αποδόσεις δύο μήνες μετά από μια δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύει ο κ. Αθανάσιος Ψαροφάγης του Bloomberg Intelligence.

Το ETF αποτέλεσε θύμα της ευρύτερης υποχώρησης στα ψηφιακά νομίσματα, καθώς η Federal Reserve είναι έτοιμη να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της πανδημίας. Το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο σε αξία, έχασε περισσότερο από 34% στους δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του BITO στις 19 Οκτωβρίου και έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό του Νοεμβρίου, πάνω από τα 68.000 δολάρια. Από την αρχή του έτους, το Bitcoin υποχωρεί ήδη κατά περίπου 10%.

«Το timing μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες φορές με τα ETF», τονίζει είπε ο κ. Ψαροφάγης. 

Το BITO κατατάσσεται στο top-10 των χειρότερων επιδόσεων σε όρους αποδόσεων δυο μηνών μετά την αρχική διαπραγμάτευση. 

Όταν έκανε το ντεμπούτο του, το BITO σημείωσε τζίρο σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, γεγονός που το κατατάσσει ως το καλύτερο ντεμπούτο πίσω από μόνο ένα fund, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, κατέδειξε την ισχυρή ζήτηση για έκθεση στο Bitcoin.

Ωστόσο το BITO υποχωρεί σχεδόν 9% μόνο την τρέχουσα εβδομάδα. Και τα στοιχεία από τους τζίρους δείχνουν ότι η αρχική ευφορία έχει επίσης ανακοπεί. Δεν έχει δει ούτε μία ημέρα καθαρών εισροών από το ξεκίνημα του έτους. 

Το fund βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και υπάγεται στη νομοθεσία των αμοιβαίων κεφαλαίων που σύμφωνα με τον πρόεδρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) Gary Gensler, παρέχει «σημαντική προστασία των επενδυτών». ETF που να κατέχει απευθείας Bitcoin δεν υπάρχει ακόμη στις ΗΠΑ λόγω πολλών ρυθμιστικών ανησυχιών.

Ωστόσο, ο κ. Ψαροφαγής λέει ότι η απόδοσή του μέχρι στιγμής δεν θα επηρεάσει απαραιτήτως και τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. «Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι και άλλα ETF δεν απέδωσαν στο ντεμπούτο τους, αλλά μπορούν ακόμη να αντλούν κεφάλαια», υπογράμμισε.

 

Πηγή: euro2day.gr

Array