Σάββατο
22.01.2022

Απίστευτο: Η νέα ταινία του Spider Man έγινε εργαλείο για κυβερνοεπιθέσεις

Πώς οι χρήστες που προσπάθησαν να κατεβάσουν την πολυαναμενόμενη ταινία του «No Way Home» διαδικτυακά, έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης

Η ταινία του Spider-Man, με τίτλο «No Way Home», που κυκλοφόρησε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Δεκεμβρίου, πιάστηκε στο «δίχτυ» απατεώνων, με τους ερευνητές της Kaspersky να παρατηρούν έντονη δραστηριότητα από κυβερνοεπιθέσεις πριν από την πρεμιέρα της ταινίας.

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που προσπάθησαν όχι μόνο να παρακολουθήσουν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του «No Way Home» διαδικτυακά αλλά και να κατεβάσουν την ταινία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν πληθώρα ιστοσελίδων phishing που είχαν δημιουργηθεί για να παραβιάζουν τα τραπεζικά στοιχεία των θεατών.

Έτσι, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία πριν από την πρεμιέρα, ζητήθηκε από τους επισκέπτες να εγγραφούν και να εισαγάγουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας. Κατά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης ενέργειας, χρεώθηκαν χρήματα από την κάρτα τους και τα δεδομένα πληρωμών τους διέρρευσαν σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου, ενώ δεν ήταν διαθέσιμη η πρόωρη προβολή της ταινίας.

Στο ίδιο πλαίσιο προκειμένου να τονώσουν το ενδιαφέρον για τις σελίδες phishing, οι απατεώνες δεν χρησιμοποιούν επίσημες αφίσες από την ταινία, αλλά μάλλον αφίσες-δημιουργήματα θαυμαστών στις οποίες αποτυπώνονται όλοι οι ηθοποιοί του Spider-Man. Με τέτοιες αφίσες, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θέλουν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των θαυμαστών.

Συνεπώς με στόχο να αποφύγουν τις ψηφιακές απάτες, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:

  • Αποφυγή συνδέσμων που υπόσχονται πρόωρες προβολές ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών. Εάν έχουν αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, προτείνεται να επικοινωνήσουν με τον πάροχο ψυχαγωγίας τους.
  • Επικύρωση της αυθεντικότητας του ιστότοπου πριν καταχωρήσουν προσωπικά τους δεδομένα και να χρησιμοποιούν μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσουν ή να κατεβάσουν ταινίες.
  • Να εξετάσουν ξανά τις μορφές URL και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας.
  • Προσοχή στη μορφή των αρχείων που κατεβάζουν. Ένα αρχείο βίντεο δεν θα έχει ποτέ επέκταση .exe ή .msi.

Διαβάστε ακόμη:

Επενδυτικός πυρετός: 150 νέα ξενοδοχεία σε δύο χρόνια

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Μεγάλη ζήτηση για τις ηλικίες 5-11 στο νέο mega εμβολιαστικό κέντρο Παίδων Πεντέλης

Σχολεία: Απόψε το δεύτερο self test της εβδομάδας – Τι να κάνουν οι γονείς αν βγει θετικό

Πηγή: newmoney.gr