Κυριακή
21.07.2024

Απαραίτητος ο αριθμός μητρώου για όλα τα ακίνητα Airbnb


Χωρίς αυτόν το ακίνητο θα κόβεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Διπλή παγίδα στήνει η Εφορία σε όσους σχεδιάζουν να βγάλουν «μαύρο» χρήμα ενοικιάζοντας κάποιο ακίνητο μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Πλέον όλα τα ακίνητα που ενοικιάζονται ή πρόκειται να τεθούν προς βραχυχρόνια ενοικίαση θα πρέπει να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) από την Εφορία αλλιώς το ακίνητο θα κόβεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (Airbnb, Booking κ.λπ.). Οσοι μάλιστα τρέξουν εκ των υστέρων να προμηθευτούν τον αναγκαίο ΑΜΑ είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικούς ελέγχους για όλα τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει έως τώρα από τη βραχυχρόνια ενοικίαση του ακινήτου τους.

Πρόσφατα οι Ελληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα Airbnb έλαβαν μήνυμα που τους γνωστοποιούσε ότι από την 1η Ιουνίου όσοι θέλουν να καταχωρίσουν το ακίνητό τους υποχρεούνται να αναφέρουν τον ΑΜΑ τους στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της πλατφόρμας. Οποιος ιδιοκτήτης δεν διαθέτει αριθμό μητρώου για το ακίνητό του και δεν τον καταχωρίσει στο συγκεκριμένο πεδίο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτομάτως θα αποβάλλεται από αυτήν.

Οι αναρτήσεις των ακινήτων θα κατεβαίνουν και οι ιδιοκτήτες θα χάνουν κάθε επαφή με τους πελάτες τους.

Η συνεργασία της Εφορίας με τα Airbnb αφορά στα εξής σημεία:

  • Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστότοπους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο προκειμένου ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής των ακινήτων να καταχωρίζει τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά τα ήδη καταχωρισμένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
  • Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι έπειτα από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Κάθε Φεβρουάριο οι πλατφόρμες θα στέλνουν μαζικά τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Αυτή θα τα περνάει στη φορολογική δήλωση κάθε ιδιοκτήτη με βάση τον αριθμό μητρώου του ακινήτου και θα τον φορολογεί για τα εισοδήματα που θα έχει εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος από ακίνητα όπως ισχύει.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και δεν θα αποκτήσουν ΑΜΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 20.000 ευρώ.

Προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει:

■ Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr ώστε να καταχωρίσει/εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει ΑΜΑ. Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
■ Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
■ Να καταχωρίζει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.) τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο.
■ Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.&Δ.) του ποσού που αναλογεί σε άγνωστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο διαχειριστής δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Ο διαχειριστής έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο Τ.Π.&Δ. το ως άνω ποσό έως την ημερομηνία οριστικοποίησης της εικόνας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης.

Διαβάστε ακόμα: 

Ρύθμιση οφειλών: Αυτοί είναι οι όροι για 240 και 420 δόσεις για χρέη

Δημήτρης Κρομμύδας – Βιολογικό Χωριό: Θέλει να φέρει το χωριό στην… πόλη

Τσιτσιπάς: Tο μυθικό ποσό που εισπράττει μετά την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros (upd)

Airbnbαριθμός μητρώου

Πηγή: newmoney.gr

Array