Σάββατο
30.09.2023

Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος 65.000 επιχειρήσεις

Περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας από 400 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας (εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αλλά και την έδρα της επιχείρησης τους. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι πληρούν όλα τα κριτήρια για την απαλλαγή τους από το τέλος, ενώ εκατοντάδες έχουν υποβάλει ενστάσεις, καθώς θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί.

Έτσι, λοιπόν, περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος, καθώς αύξησαν το προσωπικό τους τουλάχιστον για τρεις μήνες εντός του 2022. Στις επιχειρήσεις αυτές κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δεν υπολογίστηκε το τέλος, καθώς:

  • Τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022, επειδή αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώνουν για το φετινό έτος (με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024). Η εξαίρεση ισχύει για έτος και εφόσον η επιχείρηση θέλει να ξανακερδίσει την απαλλαγή, θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό που γλίτωσαν το τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, απαλλάσσονται:

  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Έμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
  • Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων, να απαλλάσσονται από το τέλος.

Επίσης, για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία το τέλος μειώνεται κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και προχώρησαν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Σημειώνεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η σταδιακή κατάργηση του τέλους από το 2025 και θα καταργηθεί οριστικά το 2027. Η αγορά ζητεί επί χρόνια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς επιβάλλεται ανεξάρτητα από το εάν η επιχείρηση είναι ζημιογόνος ή κερδοφόρος. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά:

  • 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320 – 800 ευρώ,
  • 30% το 2026 για να περιοριστεί στα 224 έως 560 ευρώ και
  • το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τελείως, έπειτα από 15 χρόνια.

Πηγή: powergame.gr