Δευτέρα
11.12.2023

Ante portas το ψηφιακό ευρώ – Ο ορίζοντας 5ετίας και οι διαφορές με τα cryptos

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιόακιμ Νάγκελδήλωσε την Πέμπτη ότι θεωρεί ότι θα είναι δυνατή η πληρωμή με το ψηφιακό ευρώσε περίπου πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η ψηφιακή έκδοση του ευρώ, η οποία θα επιτρέπει στους πολίτες των 20 χωρών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές με ασφάλεια και δωρεάν, είναι «ένα τεράστιο έργο πληροφορικής».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η ΕΚΤ έκανε άλλο ένα βήμα προς το ψηφιακό ευρώ ανακοινώνοντας ότι ξεκινά η προπαρασκευαστική φάση μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης, η οποία ξεκίνησε από το Ευρωσύστημα τον Οκτώβριο του 2021.

Το ψηφιακό ευρώ θα επιτρέπει στους καταναλωτές στην Ευρώπη να πληρώνουν με χρήματα της κεντρικής τράπεζας, αλλά δεν θα αποτελεί επενδυτικό αντικείμενοόπως τα κρυπτονομίσματα, ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Φινλανδίας, Τουόμας Βαλιμάκι.

Ο Βαλιμάκι δήλωσε την Πέμπτη ότι πρόθεση της ΕΚΤ είναι τα άτομα, αντί οι επιχειρήσεις, να μπορούν να έχουν έναν λογαριασμό σε ψηφιακό ευρώ με ένα όριο.

«Είναι λογικό να δώσουμε έμφαση στο ότι ο σχεδιασμός για το ψηφιακό ευρώ είναι να αποτελέσει ένα μέσο πληρωμής και όχι επενδυτικό αντικείμενο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόθεση της ΕΚΤ δεν είναι να μεταφερθούν οι αποταμιεύσεις από τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών στον ισολογισμό του ευρωσυστήματος.

Source: fortunegreece.com