Σάββατο
03.06.2023

Ανοίγει το Taxis – Οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Έφθασε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού με την εφορία. Το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ώρες και είναι έτοιμο για να υποδεχθεί 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 9 εκατ. φορολογούμενους. Φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν από σήμερα να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης είναι η 31η Ιουλίου.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν καλούνται να πληρώσουν φόρο ή ο φόρος τους δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ δεν έχουν κανέναν λόγο να βιάζονται δεδομένου ότι καταργήθηκε το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης το οποίο ήταν στα 100 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης είναι η 30η Ιουνίου, αλλά οι εκλογές είναι εξαιρετικά πιθανό να μεταθέσουν και γενικότερα να παρατείνουν τις προθεσμίες υποβολής και πληρωμής των αναλογούντων φόρων που προκύπτουν από το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους, με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε μία δόση θα έχουν έκπτωση 3%. Το φετινό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα έχει τρεις τουλάχιστον αλλαγές συγκριτικά με το προηγούμενο έτος οι οποίοι οδηγούν σε μείωση φόρων:

-Στον πίνακα 7 του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης προστέθηκε νέο κωδικός τον οποίο θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που το προηγούμενο έτος πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω e-banking τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν από 20 κατηγορίες επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών.

Σημειώνεται, ότι όσοι πραγματοποίησαν δαπάνες σε κτηνίατρους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, συντηρητές θέρμανσης, ηλεκτρολόγους, κλ.π. Θα έχουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ, εφόσον βέβαια πλήρωσαν, με ηλεκτρονικά μέσα το αναλογούν ποσό. Τα ποσά αυτά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, αλλά στην περίπτωση που ο φορολογούμενος που είναι ο πλέον αρμόδιος για την υποβολή της δήλωσης διαφωνεί μπορεί να συμπληρώσει το πραγματικό ποσό που κατέβαλε.

-Επίσης, στον πίνακα 7 θα αναγραφούν και τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε συγκεκριμένες κατηγορίες υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποδείξεις μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%. Συγκεκριμένα διπλά μετρούν οι αποδείξεις από επαγγελματίες όπως :γιατροί, οδοντίατροι, ορθοδοντικοί, οστεοπαθητικοί, χειροπράκτες, οφθαλμίατροι, χειροποδιστές και ποδολόγοι. Και τα ποσά από τις ανωτέρω υπηρεσίες θα είναι προσυμπληρωμένα.

-Τέλος στον πίνακα 2 του Ε1, προστέθηκε νέος κωδικός και αφορά τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Στους κωδικούς αυτούς, ο υπόχρεος ή και η σύζυγος, εφόσον έχουν ατομική επιχείρηση με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ και έχουν αυξήσει τις θέσεις πλήρους απασχόλησης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα συμπληρώσουν την ένδειξη «ΝΑΙ» προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Πηγή: powergame.gr