Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Απόψε το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, οι οποίοι πληρούν τις σωρευτικές προϋποθέσεις για να το λάβουν, τη χειμερινή περίοδο 2021-2022.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Πρωινοί Τύποι, η προκαταβολή του επιδόματος θα δοθεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους που είχαν λάβει επιδότηση για την περυσινή χρονιά. Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχει πιστωθεί το ποσό στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων.

Άλλωστε, χθες το βράδυ, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση η οποία ανεβάζει το κονδύλι για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ύψους 168 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύρια νοικοκυριά που πλήττονται από την αύξηση του κόστους θέρμανσης. Σημειωτέον ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει περίπου 47% υψηλότερη από πέρυσι.

Πέρα από την αύξηση του επιδόματος βάσης, το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα κι αυτό είναι προφανές ότι ενισχύει περισσότερο τα νοικοκυριά με παιδιά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μία μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%, φτάνει στο 68% για τρίτεκνους, αλλά περιορίζεται στο 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

  • Έως τις 16 Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων.
  • Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.
  • Έως τις 10 Δεκεμβρίου περίπου 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης που είχαν εισπράξει πέρυσι. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων, θα λάβουν και το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021.
  • Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα στα νοικοκυριά που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το επίδομα δικαιούνται:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και έτσι διαμορφώνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.
  • Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος είναι 100 ευρώ και το μέγιστο 750 ευρώ και αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί,  59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά καθώς το επίδομα βάσης αναπροσαρμόστηκε στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62  ανάλογα με τον οικισμό που βρίσκεται η κύρια κατοικία του ενώ προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Παραδείγματα

  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα φέτος διαμορφώνεται σε 469 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 295 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της επιδότησης κατά 59%.
  • Για δικαιούχο που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα ανέρχεται σε 129 ευρώ (300 ευρώ x 0,43 = 129) Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό των 129 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς αν έχει 1 παιδί το επίδομα αυξάνεται στα 133 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 181 ευρώ κ.ο.κ.
  • Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 0,71 το επίδομα ανέρχεται  σε 213 ευρώ (300 ευρώ x 0,71 = 213). Εάν η οικογένεια έχει 1 παιδί το επίδομα διαμορφώνεται στα 255 ευρώ, αν έχει 2 παιδιά ανεβαίνει στα 299 ευρώ κ.ο.κ.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά ιδιοκατοικούνται, είτε μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα.

Πηγή: powergame.gr