Πέμπτη
01.06.2023

Ανατροπή για τον «νέο» ΕΝΦΙΑ με εκκαθαριστικά και δόσεις

Έρχεται νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να πάρει παράταση η εμπρόθεσμη πληρωμή 1ης δόσης μαζί με 2η

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, αλλάζει  η  διαδικασία βεβαίωσης και πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.  Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από φέτος και στο εξής η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται  σε μηνιαίες 10 δόσεις (αντί για 5 ή 6 που ως τώρα ίσχυαν κατά καιρούς) έρχεται τροπολογία άμεσα στην Βουλή τις επόμενες μέρες ή ώρες, η οποία θα προβλέπει νέες διορίες βεβαίωσης και πληρωμής του φόρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr:

  • η επόμενη ημερομηνία-στόχος για την έκδοσης των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι η 9η Μαΐου 2022
  • με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών, ως διορία πληρωμής της 1ης δόσης θα ορίζεται η τελευταία ημέρα του μήνα έκδοσης του εκκαθαριστικού, εφόσον αναρτηθεί εντός του α΄δεκαπενθημέρου. Δηλαδή εφόσον εκδοθούν την 9η Μαΐου  -δηλαδή πριν τις 15 του μηνός- η διορία πληρωμής 1ης δόσης θα είναι 31 Μαΐου.
  • σε περίπτωση όμως που φέτος ή οποτεδήποτε άλλοτε στο μέλλον τα εκκαθαριστικά βγουν μετά τα μέσα του μηνός, τότε η διορία πληρωμής θα λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα. Θα ισχύει δηλαδή αυτό που και ως τώρα προβλέπεται γενικά, ότι δηλαδή η 1η δόση καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μηνός από εκείνον που εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά. Άρα αν πχ αντί 9 Μαΐου βγουν στις 16 Μαΐου τα εκκαθαριστικά, τότε η 1η δόση θα πληρώνεται έως 30 Ιουνίου. Αλλά τότε αντίο για 10 θα ισχύουν 9 μηνιαίες δόσεις, αφού η τελευταία καταληκτική δόση θα πληρώνεται πάντα τον Φεβρουάριο.

Υπό εξέταση τελεί -αλλά δεν προκρίνεται προς το παρόν- σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr:

  • αν μπορεί να πάρει παράταση η εμπρόθεσμη πληρωμή 1ης δόσης μαζί με 2η, δηλαδή πληρωμή 1ης και 2ης δόσεως μαζί στις 30 Ιουνίου.
  • αν μπορεί να παραταθεί και να θεωρηθεί εμπρόθεσμη η εφάπαξ εξόφληση χωρίς πρόστιμο έως 30 Ιουνίου, δηλαδή μαζί με την 2η δόση.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Η δυσκαμψία της Ευρώπης και το ελληνικό plan Β για το φυσικό αέριο (χάρτης)

ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία «οδηγεί» στα ύψη τις ενεργειακές τιμές

ΕΝΦΙΑΥπουργείο Οικονομικών

Πηγή: newmoney.gr