Τετάρτη
06.07.2022

Ανακύκλωση συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Διευκρινίσεις για την ανακύκλωση συσκευών έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

«Στόχος είναι η πλατφόρμα, η οποία θα μείνει ανοιχτή για περίπου 15 ημέρες, να ανοίξει μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα», αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Παρασκευής για την πλατφόρμα για την ανακύκλωση συσκευών εξηγώντας ότι οι αιτήσεις θα γίνονται «με τρία μόνο στοιχεία».

«Για το πρόγραμμα για την επιδότηση των συσκευών η πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή. Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα» είπε αρχικά ο κ. Σκρέκας για την ανακύκλωση συσκευών.

Όπως εξήγησε για τη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευών «θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά».

Όσον αφορά την επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών ο κ. Σκρέκας είπε ότι «θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές».

Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για περίπου 350.000 νοικοκυριά. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές. Προκειμένου να γίνουν δεκτές οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, είναι:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά.

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών είναι:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών τα επιτόκια – 5η διαδοχική αύξηση

Goldman Sachs: Η Ελλάδα η πλέον ωφελημένη από τις κινήσεις της ΕΚΤ και την ευελιξία επανεπένδυσης του PEPP

Αυξήσεις επιτοκίων: Οι δύο όψεις του νομίσματος για τις ελληνικές τράπεζες

Πηγή: newmoney.gr