Δευτέρα
15.04.2024

Αναδρομικά: Λήγει ο χρόνος για τροποποιητικές δηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, καλούνται από την Eφορία να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις ακόμα και για 10 χρόνια πίσω, για ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά κυρίως από αποδοχές και συντάξεις. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με την Εφορία το αργότερο έως την 1η Μαρτίου. Διαφορετικά, η Εφορία θα υπολογίσει από μόνη της το φόρο και θα στείλει το εκκαθαριστικό στους φορολογούμενους.

Τις προηγούμενες μέρες οι εν λόγω φορολογούμενοι έλαβαν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές Δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση: anadromika@aade.gr».

Νωρίτερα και πριν το τέλος του 2023 είχε αποσταλεί το πρώτο μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι: επίκειται η έκδοση από τη Φορολογική Διοίκηση των σχετικών πράξεων και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για αναδρομικά ποσά που έχουν εισπραχθεί εδώ και μια δεκαετία.

Μάλιστα διευκρίνιζε ότι «στην περίπτωση των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων έως το φορολογικό έτος 2014 (έτος υποβολής αρχικής Δήλωσης 2015), καθώς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η αρχική ή προηγούμενη τροποποιητική Δήλωση έχει εκκαθαριστεί από τη ΔΟΥ ή σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής, η Δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε σχετικό αποδεικτικό στοιχείο».

Πάντως πολλοί φορολογούμενοι αναφέρουν ότι εδώ και χρόνια δεν είχαν καμιά προσωπική ενημέρωση για την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τα αναδρομικά που είχαν λάβει. Βέβαια, το πρόβλημα συνίσταται κυρίως στους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά χωρίς να ενημερώσουν εγκαίρως την Εφορία, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος της εποχής εκείνης.

Είναι λογικό για ποσά μικρά της τάξεως των 100-200 ευρώ οι φορολογούμενοι να μην κατάλαβαν ότι πρόκειται για αναδρομικά με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν για την υποχρέωση που είχε δημιουργηθεί απέναντι στην εφορία. Σε αρκετές περιπτώσεις η εφορία αναζητά τους κληρονόμους προκειμένου να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει email θα πρέπει να ανατρέξουν στη προσωπική θυρίδα τους στο Taxisnet, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα από την εφορία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι την 1η Μαρτίου να υποβάλλουν τη σχετική τροποποιητική δήλωσης.

Πηγή: powergame.gr

Array