Πέμπτη
30.03.2023

Alpha Bank: Υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το AT1 ομόλογο – Στα €400 εκατ. η τελική έκδοση

H Alpha Bank άντλησε την Τετάρτη 1/2 από τις αγορές 400 εκατ., ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου Additional Tier 1, όπου συγκέντρωσε το υψηλό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, έπειτα από σειρά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων την τελευταία τριετία συνολικού ύψους 2,8 δισ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει την ισχυρή πρόσβαση της Τράπεζας στις κεφαλαιαγορές, τα γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και την αποφασιστικότητα της Διοικητικής ομάδας της Τράπεζας ως προς την αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς. Η έκδοση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα ηγέτιδων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αξιοποιώντας το θετικό momentum των αγορών και την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch σε B+, η ζήτηση για το ομόλογο υπερέβη σημαντικά τον αρχικό στόχο των €300 εκατ. κατά 5,7 φορές, με τις προσφορές να προσεγγίζουν τα €1,80 δισ. προερχόμενες από περισσότερους από 190 επενδυτές. Σε συνέχεια του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η Τράπεζα αποφάσισε τη μεγέθυνση της έκδοσης, αντλώντας τελικά Ευρώ 400 εκατ.

Το νέο ομόλογο, αορίστου διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 11,875%, ποσοστό χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

H συναλλαγή συγκέντρωσε αποκλειστικά διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με κάλυψη πρωταρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο (40% ), την Ε.Ε και την Ελβετία (35%). Μακροπρόθεσμοι επενδυτές ηγήθηκαν της κατανομής, με τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% της κατανομής.

O CFO του Ομίλου της Alpha Bank κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την υψηλή υπερκάλυψη που σημείωσε η πρώτη μας συναλλαγή Additional Tier 1. Πρόκειται για ένα βήμα προς τη βελτιστοποίηση και ενίσχυση της ήδη σταθερής κεφαλαιακής μας θέσης, σύμφωνα με το Στρατηγικό μας Σχέδιο, που παράλληλα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών κεφαλαίου μας.

Η ισχυρή ζήτηση από μία καλά διαφοροποιημένη διεθνή βάση επενδυτών οδήγησε σε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Η επιτυχία της έκδοσης αυτής αποτελεί σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις μελλοντικές προοπτικές, τόσο της Alpha Bank όσο και της ελληνικής οικονομίας εν γένει».

Η έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 αποτελεί έναν ακόμα σταθμό προς την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Alpha Bank και είναι μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας μέσα από υψηλότερη πιστωτική επέκταση.

Παράλληλα, βελτιστοποιεί και ενισχύει το διαφοροποιημένο προφίλ της κεφαλαιακής δομής της Alpha Bank, αυξάνοντας κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τα συνολικά και εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας (Total Capital and MREL Ratios).

Οι BofA, Citigroup, J.P. Morgan, Nomura and Barclays ενήργησαν από κοινού ως Συντονιστές της Έκδοσης (Joint Bookrunners) και η Citigroup ως Sole Structuring Advisor. Οι δικηγορικές εταιρείες Κουταλίδη και Allen & Overy LLP ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι του εκδότη».

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. («Alpha Holdings») ανακοινώνει ότι σήμερα ολοκλήρωσε την τιμολόγηση της έκδοσης πρόσθετων μέσων της κατηγορίας 1 («Τίτλοι AT1») αορίστου διαρκείας, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους Ευρώ 400 εκατ. Οι Τίτλοι ΑΤ1 εκδίδονται με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη και απόδοση 11,875%.

Σε συνέχεια των επαφών που είχε η διοίκηση της Alpha Holdings με την επενδυτική κοινότητα το προηγούμενο διήμερο, η έκδοση συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση ύψους Ευρώ 1,8 δισ., με υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών 5,7 φορές του αρχικού στόχου, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότεροι από 190 επενδυτές.

Ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά, καθώς σχεδόν ποσοστό 100% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (40%) και την Ευρώπη και την Ελβετία (35%). Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται πάνω από 95%.

Η συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Holdings, το οποίο ανακοινώθηκε τον Μάϊο του 2021, γνωστό ως Project Tomorrow. Η έκδοση των Τίτλων AT1 συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Alpha Holdings, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 120 μονάδες βάσης.

Η Citi ορίστηκε ως ανάδοχος της έκδοσης ενώ οι Barclays, BofA Securities, Citi, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Διαβάστε ακόμη:

Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι, τα TikTok του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η προσφορά του ΠΑΟ και το ντέρμπι στον Κυπριώτη 

«Πυρετός» εργασιών στο πρώην Hilton Αθηνών – Τι έρχεται στο εμβληματικό ακίνητο της Βασιλίσσης Σοφίας

Νήσος Αϊλα: Ο παράδεισος των καπνιστών ουϊσκι είναι το κρυμμένο διαμάντι των Εβρίδων

Πηγή: newmoney.gr