Κυριακή
21.07.2024

Alpha Bank: «Διερευνούμε το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων €800 εκατ.»

Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου – Η ανακοίνωση της Τράπεζας μετά τις πιέσεις στη μετοχή – Πώς σχολιάζουν την εξέλιξη κυβερνητικές πηγές

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο, προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση της Alpha Bank, , λαμβάνοντας την «σκυτάλη» από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας κατόπιν σχετικής ερώτησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως απόρροια των ισχυρών πιέσεων στη μετοχή της, η τράπεζα τονίζει πως, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θεωρούν θετικό γεγονός την αύξηση της Alpha Bank, την οποία χαρακτήρισαν ως την πρώτη αύξηση με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ΑΜΚ της Alpha δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτή της  Πειραιώς, δηλad;h θα έχει μικρό discount κι ότι με την κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση η Alpha Bank θα μπορέσει να μειώσει δραστικά το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό πριν το τέλος του χρόνου.

«Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανανκοίνωση της τράπεζας και προστίθεται:

«Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού».

Αξίζει να αναφερθεί πως, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η διοίκηση της Alpha Bank επισήμανε πως αναμένεται να προχωρήσει στις εξής ενέργειες που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των ανοιγμάτων κατά περίπου 30%.

·      Τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αποτελείται από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% wholesale.
·      Πώληση χαρτοφυλακίου, με την ονομασία project Orbit, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αποτελείται κατά 91% από καταναλωτικά, 6% μικρά επιχειρηματικά και 3% στεγαστικά δάνεια.
·      Πώληση χαρτοφυλακίου στην Κύπρο (project Sky), ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αποτελείται κατά το ήμισυ από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Από το 2017 η τράπεζα έχει μειώσει το «κόκκινο» απόθεμά της κατά περίπου 16 δισ. ευρώ ή αλλιώς τα 2/3 αυτού, ενώ στόχος της είναι να περιορίσει τα «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό κάτω από 10% μέχρι το τέλος του 2022.

Όσον αφορά στα κεφάλαιά της, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Total Capital Ratio) της τράπεζας ανήλθε σε 18,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων, ύψους δύο δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου (OCR) 14%. Μετά δε, την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, τον Μάρτιο του 2021, ενισχύεται περαιτέρω ο επίμαχος δείκτης και διαμορφώνεται σε 19,7% (16,9% εάν ληφθεί υπόψη η επίπτωση του Galaxy κατά 280 μονάδες βάσης).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Alpha για την αύξηση στο Χρηματιστήριο:

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον Τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων.

Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

Υπενθυμίζεται πως στο θέμα είχε αναφερθεί και το newmoney, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τουλάχιστον δύο εκ των συστημικών τραπεζών (σ.σ. η μία είναι η Alpha Bank) βολιδοσκοπεί την αγορά, αναφορικά με το εύρος της τιμής μιας ΑΜΚ, αλλά και το είδος των επενδυτών που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, από το πρωί η μετοχή της Alpha Bank δέχεται ισχυρές πιέσεις, «αγγίζοντας» ακόμη και το -30%.

Διαβάστε ακόμη:

Χρ. Σταϊκούρας στο Eurogroup: Να στρέψουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης προς την ανάκαμψη

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 4,9% στον τζίρο λιανεμπορίου το 1ο τρίμηνο – Ποιοι κλάδοι επλήγησαν περισσότερο

Τέλη κυκλοφορίας: Αναλογική καταβολή για το 2021 κατά την άρση ακινησίας

 

 

 

Πηγή: newmoney.gr

Array