Σάββατο
20.07.2024

Alpha Bank: Αυτό είναι το Project Tomorrow – Τι προβλέπει για «κόκκινα» δάνεια, θυγατρικές και πώληση POS

Πουλά τις θυγατρικές σε Αλβανία και Λονδίνο, ενώ ενισχύει την παρουσία της στη Ρουμανία

«Η Alpha Bank είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα στο αύριο». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα προτείνει ένα τολμηρό και ισορροπημένο σχέδιο για την άντληση κεφαλαίων περίπου 800 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να επωφεληθεί από τα οφέλη του RRF. «Εξασφαλίζοντας εξαρχής το κεφάλαιο ανάπτυξης που εμείς περιμένουμε για να αναπτυχθούμε τα επόμενα χρόνια μας επιτρέπει να επιτύχουμε τους στόχους κερδοφορίας μας νωρίτερα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Project Tomorrow προβλέπει τα εξής:

1) Εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων: Η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε συναλλαγές, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τα ¾ των «κόκκινων» δανείων έως το 2022. Οι δείκτες NPE και NPL αναμένεται να πέσει στο 7% και 5% αντίστοιχα έως το 2022.

Πιο αναλυτικά:

Α) Project Cosmos: Η περίμετρος των δανείων ανέβηκε στα 3,5 δισ. ευρώ – από δύο δισ. ευρώ αρχικά – με τα στεγαστικά να κατέχουν την μερίδα του λέοντος (50%), ακολουθούμενα από τα μικρά επιχειρηματικά (21%), τα δάνει wholesale (18%) και τα καταναλωτικά (11%). Η συναλλαγή εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2021.

Β) Project Orbit: Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε από τα περίπου 900 εκατ. ευρώ σε 1,3 δισ. ευρώ. Αποτελείται κατά 80% από καταναλωτικά δάνεια και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί, επίσης, το β’ εξάμηνο του 2021.

Γ) Project Sky: Χαρτοφυλάκιο, ύψους 2,2 δις. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ αρχικά, με την περίμετρο να αφορά σε ποσοστό 53% στεγαστικά και 35% wholesale. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2022.

Δ) Project Solar: Αφορά σε δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ και αποτελείται κατά 100% από δάνεια wholesale. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εκτιμάται το α’ εξάμηνο του 2022.

Ε) Άλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

2) Μείωση κατά 15% έως το 2024 των λειτουργικών εξόδων, μέσα από το πλάνο μετασχηματισμού και την εστίαση στην τεχνολογία.

3) Ανάπτυξη εργασιών 9% κατά την περίοδο 2020-2024, κυρίως μέσα από το Wealth Management και το Bancassurance.

4) Νέες χρηματοδοτήσεις, ύψους οκτώ δισ. ευρώ, το διάστημα 2021 – 2024, σε συνδυασμό με σημαντικές βοηθητικές δραστηριότητες. Στόχος είναι το επίμαχο διάστημα η τράπεζα να αποκτήσει μερίδιο 25% στα νέα δάνεια.

Το α’ τρίμηνο 2021 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020, κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού. Μετά από τη λήξη των μέτρων αναστολής καταβολής οφειλών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια του 2020, η Alpha Bank προσφέρει ενεργά νέες λύσεις «ενίσχυσης» των πελατών της που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επίπτωση στις πληρωμές τους. Συμπληρωματικά των μέτρων αυτών, αποτελεί το επιτυχημένο πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας «Γέφυρα», στο οποίο έχουν εγγραφεί το α’ τρίμηνο 2021 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων της Alpha Bank που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα χορηγήσεων, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

5) Ανάπτυξη στο εξωτερικό: Επιτάχυνση του επιχειρηματικού πλάνου στην Ρουμανία, στην οποία κατέχει μερίδιο 4,4%, ενώ είναι και η 6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην χώρα.

Ευκαιρίες από POS και real estate – Έξοδος από θυγατρικές

Στρατηγικές συνεργασίες με «παίκτες», τόσο από την αγορά των πληρωμών, όσο και του real estate, αλλά και πώληση θυγατρικών του εξωτερικού, σχεδιάζει για το αμέσως προσεχές διάστημα η Alpha Bank.

Ειδικότερα:

Project Prometheus: Πώληση των POS
Στρατηγική συνεργασία, με την Alpha Bank να διατηρεί ένα μερίδιο, επιτρέποντας την αξιοποίηση της αύξησης των ελληνικών πληρωμών στον τομέα αποδοχής καρτών και αξιοποιώντας την τεχνολογική εμπειρία ενός συνεργάτη. Οι υπογραφές αναμένονται το δ’ τρίμηνο του 2021.
Project Riviera: Πώληση της Alpha Bank Albania
Η Alpha Bank προτίθεται να πουλήσει την θυγατρικής στην Αλβανία και με την έξοδό της από την χώρα να απελευθερώσει κεφάλαια για ανάπτυξη σε άλλες αγορές. Προβλεπόμενη υπογραφή έως το τέλος του 2021, εξοικονομώντας στην τράπεζα 400 εκατ. ευρώ.
Project Crown: Πώληση της Alpha Bank London
Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει, επίσης, έως το τέλος του 2021. Το όφελος υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Project Skyline: Joint Venture με διεθνή «παίκτη» στην αγορά του real estate
Στόχος είναι η Alpha Bank να διατηρήσει ποσοστό, κεφαλαιοποιώντας την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021, με το όφελος να «αγγίζει» τα 400 εκατ. ευρώ.

Στο 1,7 δισ. ευρώ τα νέα «κόκκινα»

Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνεια, τα οποία ήταν σε μορατόρια, αναμένει η τράπεζα έως το τέλος του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Μαργκρέτε Βεστάγκερ αποκλειστικά στο Business Stories: «Κρατική βοήθεια και το 2022»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η «καλαθομηχανή» που… κόβει (και) χρήμα για τους Μπακς

Το παιχνίδι με την Alpha Bank, ο τραπεζίτης με το ακίνητο του «ταλήρου» στην Ακρόπολη, το καλώδιο και οι καλόγριες No2

 

Πηγή: newmoney.gr

Array