Τετάρτη
29.03.2023

Άλμα του πληθωρισμού στο 9,4% για τον Απρίλιο – Στο 7,5% ο δείκτης τιμών για την Ευρωζώνη

Ο εναρμονισμένος δείκτης έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία – Μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης του ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους (από 44% σε 38%) – Οριακή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Μόλις στο 0,2% η μεταβολή του α’ τριμήνου

Περαιτέρω άνοδο εμφάνισε τον Απρίλιο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για διατήρηση του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο πλήττει το εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Τον Μάρτιο του 2022 δε, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 9,4% της Eurostat.  

Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το φαινόμενο σταδιακά φθάνει στην κορύφωσή του, καθώς από τον Μάιο αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Κι αυτό, διότι η σύγκριση θα γίνεται πλέον με το β΄ τετράμηνο του 2021, όταν ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να «τσιμπάει». 

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, εξάλλου, το οποίο θα υποβληθεί σύντομα στις Βρυξέλλες, η Αθήνα προβλέπει αισθητή πτώση του πληθωρισμού στο β’ εξάμηνο του 2022, καθώς αντί του τρέχοντος 6% – 8%, ο εναρμονισμένος τιμάριθμος αναμένεται να καθοριστεί κάτω από τα επίπεδα του 5,5% – 6%.

Το πρόβλημα είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσία έχει ξεκινήσει «ενεργειακή επίθεση» στην Ε.Ε., ενώ ακόμα και αν οι τιμές φυσικού αερίου υποχωρήσουν, το κύμα των ανατιμήσεων εξαπλώνεται στα τρόφιμα και σε πρώτες ύλες. 

Μικρή άνοδος και στην Ευρωζώνη

Όσον αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης καθορίστηκε στο 7,5% έναντι 7,4% τον Μάρτιο του 2022 και 1,6% τον Απρίλιο του 2021. Εξαιρουμένης της ενέργειας, ταυτόχρονα, ο σχετικός δείκτης βρέθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο του 2022 από 3,4% τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Προβληματισμός, πάντως, εγείρεται από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε -έστω και οριακά- παρά την επιβράδυνση του ενεργειακού κόστους. Ενδεικτικά, ο ενεργειακός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 38% από 44,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα οι τιμές σε τρόφιμα – αλκοόλ – καπνό επιταχύνθηκαν στο 6,4% από 5% τον Μάρτιο. 

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μεταβολές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, καταγράφηκαν στην Εσθονία (19%), τη Λιθουανία (16,6%), τη Λετονία (13,2%), την Ολλανδία (11,2%) και τη Σλοβακία (10,9%). Στη Γερμανία, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε 7,8% από 7,6% τον Μάρτιο.  Τις μικρότερες αυξήσεις τιμών, αντίθετα, καταγράφουν η Μάλτα (4,9%), η Γαλλία (5,4%) και η Φιλανδία (5,6%).

Σε μηνιαίο επίπεδο, τέλος (δηλαδή η μεταβολή των τιμών μέσα στον τελευταίο μήνα), οι τιμές στην Ευρωζώνη εμφάνισαν αύξηση 0,6%, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, καθώς ανήλθαν στο 2,2%. 

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται νόμος για τα καταπατημένα, δεν… έρχονται οι νέες ταυτότητες, η Εθνική Τράπεζα και το ψυγείο, το κόκκινο δάνειο-γίγας, το fund και η δίκη

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός: Νέα δρομολόγια το καλοκαίρι για Ελλάδα από τις αεροπορικές εταιρείες

«Καρούζος Gate»: Στο σφυρί οικόπεδο «φιλέτο» στο κέντρο της Γλυφάδας (pics)

Πηγή: newmoney.gr