Σάββατο
02.12.2023

Allianz Trade: Το χειρότερο σενάριο πολέμου μπορεί να εκτοξεύσει το πετρέλαιο στα 140 δολάρια

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στο χείλος της ύφεσης, σύμφωνα με την Ana Boata, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στην Allianz Trade.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η αναλύτρια, με έδρα το Παρίσι έδωσε πιθανότητα 20% σε ένα τέτοιο σενάριο, με τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς -που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- να μετατρέπονται σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, εξέλιξη που θα περιορίσει δραματικά τις προμήθειες αργού πετρελαίου.

«Υψηλότερες τιμές πετρελαίου – αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος», είπε η Ana Boata, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς θα εκτυλίσσονταν ένα τέτοιο σενάριο.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν από 90 δολάρια το βαρέλι σε 140 δολάρια σε μια κορύφωση, και μπορεί να κυμανθούν στα 120 δολάρια κατά μέσο όρο το επόμενο έτος».

Αξιωματούχοι στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα εξέτασαν επίσης τις πιθανές επιπτώσεις στο πετρέλαιο και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε τον κίνδυνο που υπάρχει, σε ενημέρωση στους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

«Σαφώς σε αυτά τα επίπεδα τιμών ενέργειας, καταλαβαίνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τηρήσουν στάση αναμονής πριν μειώσουν τα επιτόκια», είπε η Boata, περιγράφοντας το ενδεχόμενο ταχύτερου πληθωρισμού και ακόμη πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο σενάριο ύφεσης που κάποιοι θα περίμεναν ούτως ή άλλως στο βασικό σενάριο».

Η παγκόσμια ανάπτυξη στο σύνολό της θα επιβραδυνθεί στο 2% – κοντά στο όριο που σηματοδοτεί συρρίκνωση, υποστήριξε η Boata. Εν τω μεταξύ, η απειλή των επιπτώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρέπει να προεξοφληθεί.

«Οι κρατικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και αυτό είναι πραγματικότητα, επειδή τα πραγματικά επιτόκια είναι σαφώς πολύ, πολύ υψηλότερα από την ανάπτυξη», παρατήρησε η αναλύτρια.

«Μια από τις ανησυχίες των οικονομολόγων, και το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά, είναι η επανάληψη της κρίσης του 2012 στην Ευρώπη — και όχι μόνο στην Ευρώπη, επειδή ακόμη και οι ΗΠΑ είναι πολύ εκτεθειμένες στην αύξηση των πληρωμών τόκων», επισήμανε.

«Στην πραγματικότητα, καμία από τις κυβερνήσεις δεν έχει σαφή σχέδια για την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών του».

Διαβάστε ακόμη:

Η ένταση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει τα σενάρια για $100/βαρέλι στο πετρέλαιο

Moody’s – Fitch: Βάζουν το αξιόχρεο του Ισραήλ στο μικροσκόπιο, πιθανή υποβάθμισή του

Τζερόμ Πάουελ (FED): Προχωράμε προσεκτικά – Πολύ αυξημένοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

 

Πηγή: mononews.gr