Δευτέρα
27.05.2024

Αλλάζει το Taxis έπειτα από 30 χρόνια

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, το ηλεκτρονικό Taxis (σύστημα εφοριών), το Taxisnet (εφαρμογές για τους πολίτες) και το ελεγκτικό πρόγραμμα ELENXIS εκσυγχρονίζονται με στόχο να περάσουν στη νέα εποχή καλύπτοντας και υποστηρίζοντας τεχνολογικά και επιχειρησιακά σύνθετους ελέγχους αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το νέο Taxis καθώς και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα εντάσσονται στα έργα του ταμείου Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 38,651 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και αφορά την αντικατάσταση των τριών βασικών συστημάτων φορολογίας της Αρχής (Taxis, Taxisnet  και  ELENXIS) με στόχο τον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το έργο θα παραδοθεί στα τέλη του 2025 κάτι που σημαίνει ότι θα μπει σε παραγωγική λειτουργία από το 2026.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αλλαγές γίνονται για την περαιτέρω υποστήριξη όλων των φορολογικών και ελεγκτικών διαδικασιών της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, των πολιτών και των επιχειρήσεων, η οποία συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το έργο ενισχύει την ικανότητα της ΑΑΔΕ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως πλήρως ανεξάρτητης αρχής αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Σχεδιάζεται λοιπόν το νέο Taxis το οποίο θα συνενώσει όλα τα πληροφοριακά συστήματα (Taxisnet  , ELENXIS κ.λ.π.) σε ένα. Το νέο Taxis θα τα κάνει όλα και πάνω σε αυτό θα κουμπώσουν και όλες οι νέες εφαρμογές που σχεδιάζονται. Ήδη έχουν συσταθεί ομάδες ειδικών όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από ο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλες τις ανάγκες που έχουν το Μητρώο, η Διεύθυνση Εισοδήματος, Κεφαλαίου, Ελέγχων  κ.λ.π. Το νέο σύστημα που θα διαδεχθεί το Taxis θα είναι μπροστά από την εποχή και θα αντέξει για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Αυτό όμως που προέχει όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση είναι το Taxis να καλύψει το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού θα χρειασθεί επιπλέον ταχύτητα καθώς η εξόρυξη πληροφοριών χρειάζεται πηγές και χρόνο για να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της «εξόρυξης» χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνει ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς, ποιοι έχουν περιουσία και που. Πιο συγκεκριμένα, το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα έχει:

Διασυνδεσιμότητα και πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της ΑΑΔΕ καθώς και εξωτερικών πηγών

Δυνατότητα παραγωγής στατιστικών και διαδραστικών αναφορών επιχειρησιακής ευφυΐας για το σύνολο των δεδομένων και πληροφοριών στους επιχειρησιακούς χρήστες.

Επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγή αναφορών σε πραγματικό χρόνο, η λήψη απόφασης και δράσης βάσει αυτών και η άμεση ενημέρωση των εφαρμογών.

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης το οποίο θα περιλαμβάνει τεχνικές με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία δεδομένων και εξαγωγή πληροφορίας από μεγάλα σύνολα δεδομένων με σκοπό να γίνουν προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα. Αρχικά, τα ιστορικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για να χτίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο συλλαμβάνει τις σημαντικές μελλοντικές τάσεις. Στη συνέχεια, το μοντέλο πρόβλεψης που δημιουργείται, χρησιμοποιείται σε τρέχοντα δεδομένα για να προβλέψει τι θα συμβεί μελλοντικά ή για να προτείνει δράσεις με τις οποίες θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα

Πηγή: powergame.gr

Array